La restauració dels ponts històrics estarà enllestida en 3 mesos

El primer monument on s’ha començat a intervenir és el d’Engordany, que estarà rehabilitat al juliol

Els cònsols, Rosa Gili i Quim Dolsa, i la ministra de Cultura i Esports, Mònica Bonell, ahir al pont d'Engordany.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La restauració dels ponts històrics de la parròquia –el d’Engordany, dels Escalls i de la Tosca– estarà enllestida a l’octubre, segons va confirmar ahir la cònsol major escaldenca, Rosa Gili, en declaracions als mitjans de comunicació. El primer pont en què ja ha començat la intervenció és el d’Engordany, nexe d’unió entre els dos nuclis històrics de la parròquia. Els treballs van començar dimarts i és previst que s’allarguin un mes. Gili va fer una visita a l’obra acompanyada del cònsol menor, Quim Dolsa, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, l’arquitecte encarregat del projecte, Pierre Cadot, i membres del departament de Patrimoni Cultural.

Quan acabin les obres al pont d’Engordany començaran al de la Tosca. Els treballs, en aquest cas, duraran un mes i començaran al juliol. L’últim serà el pont dels Escalls, on els treballs arrencaran a l’agost i s’allargaran un mes i mig.

Els treballs tenen un cost de 488.000 euros, que financen a parts iguals el comú i el ministeri de Cultura, Joventut i Esports. Bonell va informar que la setmana que ve començarà una campanya arqueològica al pont dels Escalls de cinc dies de durada amb l’objectiu d’obtenir informació sobre com va construir-se aquesta infraestructura. Aquestes dades serviran per planificar millor la restauració del monument.

Paral·lelament, el comú treballa en el plec de bases d’un concurs per adjudicar la il·luminació dels tres ponts. Gili va informar que en les properes setmanes el concurs es publicarà al BOPA. El projecte, va recordar la cònsol major, vol revalorar els ponts i els seus entorns paisatgístics perquè esdevinguin pols d’atracció, tant per al públic del país com per al turisme internacional.

Uns treballs complexos

Els treballs són a càrrec de la Société Gersoise de Restauration du Patrimoine, empresa francesa especialitzada en la restauració de monuments històrics amb elements de pedra.

El projecte preveu diverses intervencions. Fonts del ministeri van detallar que es reforçaran els ampits de pedra del pont per garantir la seguretat dels vianants i es restaurarà el llit fluvial amb còdols i pedra fina. També es retirarà manualment la maçoneria deslligada de l’estructura del pont, es regeneraran els entorns de maçoneria amb injecció de morter, es refarà la maçoneria de pedra dels paraments lligats, es rejuntaran els paraments exteriors i es retallaran les pedres per anivellar-les. També es projecta rejuntar els arcs de pedra. Això consistirà a netejar l’intradós dels arcs, retirar l’estuc inestable o erosionat, reemplaçar les dovelles trencades o esquinçades dels arcs, rejuntar amb morter de calç, sorra i pedres fines les esquerdes i escletxes i rejuntar els paraments externs, netejar l’elevació del timpà i de l’ampit i fer injeccions de morter de calç al nivell del ronyó dels arcs. A l’últim, es reformarà l’empedrat del tauler retirant el paviment actual i substituint-lo per còdols de riu i petits elements de pedra.

El projecte de restauració d’aquests tres monuments va començar amb l’informe de diagnosi que el comú va encarregar a Cadot, especialista en monuments declarats béns d’interès cultural. L’estudi va concloure que els tres ponts tenen mancances de seguretat i va aconsellar a la corporació que se’n reformi la calçada per fer-los més accessibles per a les persones amb mobilitat reduïda.

És a partir d’aquest informe, que també preveia altres intervencions, que el comú va treballar en col·laboració amb el Govern en el projecte de restauració i embelliment dels monuments històrics.

CLAUS

1 Els tres ponts, enllestits d’aquí a tres mesos

Les obres de restauració dels ponts històrics d’Engordany, els Escalls i la Tosca hauran acabat a l’octubre, segons va confirmar el comú.

2 La primera intervenció, a Engordany

La primera intervenció, la que es farà al pont d’Engordany, ja ha començat. Els treballs s’allargaran un mes i tot seguit començaran les obres als Escalls.

3 Campanya arqueològica al pont de la Tosca

El ministeri de Cultura, Joventut i Esports farà una campanya arqueològica al pont de la Tosca per conèixer la història de la construcció del monument.

tracking