Canillo

Més control a Canillo per enxampar els que fan malbé la natura

Camp recorda que només es pot circular amb moto de trial per camins de com a mínim tres metres d’amplada

Captura del vídeo d'una moto de trial circulant per la zona de l'estany de Querol.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú de Canillo ha donat instruccions al bander comunal i als agents de circulació perquè aquest estiu dediquin una especial atenció a identificar aquells que accedeixen amb vehicle motor als paratges naturals. El cònsol major, Francesc Camp, va fer aquestes puntualitzacions després que el Diari li mostrés el vídeo d’una moto de trial circulant pel perímetre de l’estanyó del Querol –podeu veure les imatges a ww.diariandorra.ad.

Camp va recordar que, segons la normativa comunal, només es pot circular amb moto de trial pels camins de com a mínim tres metres d’amplada i en grups de no més de tres persones. Tot i que no té la facultat de sancionar, el mandatari va afegir que el cos de banders té la facultat de constatar infraccions i de trametre l’expedient al comú perquè imposi, si s’escau, la sanció corresponent. Finalment, sobre aquest punt Camp va admetre que “no és fàcil poder sancionar els infractors perquè cal enxampar-los in fraganti”.

Per ajudar el bander comunal a identificar els que no respecten la normativa, el comú l’ha equipat amb un dron. L’aparell de vigilància aèria s’ha començat a utilitzar aquesta temporada d’estiu, segons van explicar els cònsols en el consell de comú que va tenir lloc fa unes setmanes.

Reglament del cadastre

D’altra banda, en el ple d’ahir va aprovar-se una modificació de l’ordinació i el reglament del cadastre per corregir algunes disfuncions del registre d’immobles. A partir d’ara la corporació podrà utilitzar tota la informació pública que han lliurat els ciutadans al comú, com ara l’escriptura notarial d’un contracte de compravenda, per posar-se en contacte amb els titulars dels immobles. El cònsol major va explicar que l’objectiu principal d’aquesta la mesura és disposar de les adreces reals dels propietaris per poder-los fer arribar les notificacions del comú.

En la sessió també es va informar sobre la liquidació pressupostària del primer trimestre de l’any. A final de març s’havien executat més de 2,1 milions d’euros en despeses (el 10,6% del pressupost) i prop de 5,4 milions d’euros en ingressos (el 27,1%), fet que suposa un resultat pressupostari provisional positiu amb un total de més de 3,3 milions d’euros.

L’endeutament del comú és del 22% respecte al sostre d’endeutament màxim previst a la Llei de finances comunals, equivalent al 200% de la mitjana d’ingressos dels últims tres anys. En xifres es tradueix en prop de quatre milions d’euros de deute.

Camp va afirmar que les xifres dels primers tres mesos de l’any “demostren que estem mantenint la línia fixada en el pressupost d’aquest any i, per tant, tot indica que podrem dur a terme els projectes plantejats en el pressupost inicial”. Entre les despeses d’inversió més importants per a aquest any hi ha el centre d’atenció primària, amb un total de 700.000 euros, eixamplaments de carreteres i embelliments als diferents veïnats de la parròquia, així com l’adquisició de maquinària, millores i ampliació de la xarxa d’aigües i d’edificis comunals, i millores en parcs i jardins, entre d’altres. Actualment, el comú està executant una quinzena d’obres per un valor d’aproximadament set milions d’euros.

La corporació comunal va validar, a més, subvencions esportives per a dos esdeveniments de curses de muntanya que tindran lloc a Canillo aquest estiu. D’una banda, el patrocini de l’Olympus Race (8 i 9 de juliol) de 18.000 euros i, de l’altra, la Canillo Trail (26 i 27 d’agost), amb una aportació de 7.000 euros. Durant la sessió també es va aprovar la declaració institucional per part de l’administració comunal per donar suport a la candidatura al Campionat del Món d’esquí alpí Andorra 2029.

CAMP DEMANA PRUEDÈNCIA A CONCÒRDIA

Camp va criticar la proposta de Concòrdia de limitar la construcció al fons de vall. El mandatari va afirmar que “cal anar amb molt de compte” abans de fer modificacions de la Llei general d’Ordenació del Territori i Urbanisme (LGOTU), ja que la política urbanística “afecta moltes persones”. Camp va remarcar que no se’n pot parlar “de forma genèrica”, i va posar l’exemple de Canillo, on el POUP permet la construcció més enllà del fons de vall, “però de forma sostenible i reduint la màxima edificabilitat permesa”.

tracking