Capesa reforça la seguretat als dipòsits per un episodi vandàlic

Hi haurà videovigilància a totes les instal·lacions després de l’accés il·lícit d’uns desconeguts a la de Can Diumenge

El director de Capesa, Eduard López Mirmi.ARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Capesa amplia els mecanismes de seguretat de totes les seves instal·lacions després de l’atac vandàlic que va patir el dipòsit de Can Diumenge fa alguns dies. Uns desconeguts es van colar a l’interior després de trencar fins a tres portes i va provocar diversos danys materials que, sortosament, no van tenir cap afectació a l’aigua i, per tant, a la salut pública. El risc, però, hi era, així que la companyia escaldenca va encomanar de seguida que va tenir constància dels fets les analítiques pertinents per descartar qualsevol alteració. I a banda de donar a conèixer els fets a la policia es va comunicar l’incident al ministeri de Salut.

El succés ha dut Capesa a replantejar-se els mecanismes de protecció de totes les seves instal·lacions, que ja eren “molt potents”, segons va explicar ahir el director, Eduard López Mirmi, a la captació i l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) principals, la del Madriu. Així, s’amplien les rondes de l’empresa de seguretat contractada i s’instal·la videovigilància arreu, a Roca Corba, Engolasters, Can Noguer i Can Diumenge. El dipòsit afectat no tenia càmeres, però la policia científica es va desplaçar fins al lloc dels fets per recollir evidències. Mirmi va admetre, però, les dificultats per trobar els responsables.

Aquest reforç de la seguretat implica una inversió extra aquest any, en què l’empresa calcula que destinarà al capítol aproximadament 330.000 euros. Una de les despeses principals, que es van repassar durant l’assemblea general ordinària que es va dur a terme aquesta setmana, és una intervenció a l’ETAP del Madriu, que amplia els mòduls de filtració de quatre a cinc per tal que la instal·lació “pugui treballar amb més tranquil·litat” i estar més preparada per a un eventual creixement de la parròquia. Aquests treballs estan valorats en uns 100.000 euros. A més, la companyia també compta amb la inversió que haurà de fer fruit del pla especial urbanístic que el comú escaldenc tira endavant a Can Noguer i que suposarà el condicionament d’un nou accés a la urbanització, que afectarà el pas dels serveis com l’aigua potable. I una altra de les intervencions previstes és augmentar la capacitat de bombeig de l’aigua per tal de tenir capacitat per absorbir el creixement urbanístic.

INCREMENT DE PREUS

A l’assemblea es van aprovar els comptes de l’exercici del 2022, que han suposat un benefici de 189.000 euros. No hi haurà repartiment de dividends, però, en acordar-se que la quantitat es destini a reserves. I també es va abordar ja l’increment de les tarifes de l’aigua per a l’exercici vinent. Mirmi va recordar que enguany el preu només s’ha apujat un 2% quan l’IPC ha estat del 7,1% i les factures dels seus proveïdors s’han actualitzat sobre la base de la inflació, per la qual cosa la companyia està absorbint aquest desequilibri. Així que per al 2024 i, partint de les previsions d’una consultora sobre quin s’estima que serà l’índex a aplicar l’any vinent, s’ha acordat aquest 4,5% d’increment. Serà un augment sobre la factura del consum, però també sobre el preu de l’embrancament, que és el que paga el promotor d’una nova edificació per connectar-se a la xarxa. Una despesa que s’ha d’assumir un sol cop.

Si eventualment la inflació fos més baixa podria modificar-se aquesta actualització tarifària si s’escaigués, tot i que, tal com va recordar Mirmi, ha estat una decisió que s’ha pres en assemblea de socis i ara per ara que estigui per sota del 4,5% es veu improbable.

tracking