Més de 400 inscrits per veure les estrelles
Arinsal apagarà els llums dissabte a la nit per observar els astres amb telescopi
Dissabte, 8 de juliol, a tres quarts d’onze de la nit, s’apagarà totalment la il·luminació del poble d’Arinsal per poder observar amb telescopi els estels i les constel·lacions. L’activitat s’emmarca en el primer Festival d’astronomia Andorra Comapedrosa i, segons va revelar ahir el conseller de Turisme i Comerç de la Massana, Josep Maria Garrallà, ja s’hi han inscrit més de 400 persones. Els participants encara poden fer la sol·licitud al web www.visitlamassana.ad o bé presencialment a casa comuna.
Els aparells s’instal·laran a l’aparcament del Surf. Els que s’hagin inscrit a aquesta activitat també podran escoltar una xerrada sobre les constel·lacions i la mitologia que hi està associada, que es farà al camp de futbol d’Arinsal. Hi haurà tres sessions guiades: una en català, una en castellà i una altra en francès. El cost de la inscripció és d’un euro. La recaptació es destinarà íntegrament a l’associació Laika, que treballa pel benestar i la protecció dels animals de companyia.
El festival s’obrirà divendres al vespre amb una sortida guiada per aprendre les tècniques fonamentals de l’astrofotografia. El punt de trobada serà l’aparcament de Comallemple, un dels millors punts del país per a l’observació de la via làctia.
Per al públic infantil hi haurà tallers de manualitats a les Fontetes i un espectacle musical, Mil cent i un estels, a Arinsal, amb Alexandre Bonanit i Laia Pedrol, que faran un viatge per les històries i llegendes de les constel·lacions.
Per al públic adult s’han programat dues conferències científiques d’interès general: el doctor Kike Herrero parlarà sobre la possibilitat que hi hagi vida més enllà del sistema solar i l’astrofísic Joan Anton Català oferirà una xerrada sobre la geopolítica de l’espai.
El festival compta amb la participació de més d’una dotzena de restaurant d’Arinsal, que durant tot el dia oferiran tastets de g-astronomia i al vespre tindran a la seva carta sopars g-astronòmics, concepte encunyat pel comú que vol vincular els dos termes. A més, aquests plats i postres temàtics es mantindran més enllà del festival, ja que la Massana és territori de les estrelles durant tot l’any.
UN NOU SECTOR TURÍSTIC EN CREIXEMENT
La Massana té el cel més fosc del país i un dels millors del sud d’Europa. Qui ho diu és la Fundació Starlight, màxim referent en l’àmbit internacional en la protecció del cel fosc. Des del començament d’aquest any la parròquia disposa, concretament, de la doble certificació de destinació turística Starlight i reserva Starlight, distinció que reconeix la qualitat excepcional del cel al parc natural del Comapedrosa. El maig d’aquest any una trentena de persones van participar en unes jornades organitzades pel comú i la Fundació Starlight per formar-se com a monitor astronòmic. L’objectiu de la corporació és que la parròquia disposi de professionals capaços de guiar grups de turistes en sortides per contemplar les estrelles. El comú està convençut que l’astroturisme té el potencial d’esdevenir un motor econòmic per a la parròquia.