fiscalització
El comú d'Encamp va contractar interins sense seguir la normativa
Andorra la Vella va aprovar complements per a treballadors de la seva plantilla no previstos per la llei, segons el Tribunal de Comptes
El comú d’Encamp ha contractat personal interí sense seguir els procediments reglamentaris. Aquesta és una de les observacions que ha fet el Tribunal de Comptes en l’informe sobre els comuns, publicat recentment al butlletí del Consell General.
Així, l’organisme fiscalitzador assenyala que “s’ha detectat”, en l’anàlisi dels comptes i altres documents oficials del comú d’Encamp, “la contractació de personal interí per a places que han de ser cobertes mitjançant un procediment selectiu, sense que consti que les referides contractacions s’hagin efectuat mitjançant processos que respectin els principis d’igualtat, mèrit, capacitat, publicitat i concurrència”, tal com preveu l’article 110 de la Llei de la Funció Pública. El Tribunal de Comptes també alerta que aquests contractes han superat “el termini màxim de 18 mesos previst a l’article 83.4 de l’ordinació comunal [de la funció pública], i sense que consti que s’hagi iniciat el procediment per a la provisió definitiva del lloc de treball”.
Un altre dels punts negatius que destaca l’organisme sobre el comú d’Encamp és la nul·la viabilitat econòmica del Funicamp. El giny, propietat al cent per cent de la corporació, ha registrat pèrdues d’entre 750.000 i dos milions d’euros cada any en l’última dècada. Aquestes xifres, segons el Tribunal de Comptes, “fan que es pugui qüestionar la viabilitat de la societat sense el suport del comú”.
D’altra banda, l’organisme fiscalitzador destaca que el comú d’Andorra la Vella ha aplicat complements salarials a treballadors de la corporació sense que hi hagi una normativa que els reguli. El comú va aprovar aquests complements, anomenats absorbibles, per mantenir el nivell retributiu a treballadors reubicats, als quals corresponia una retribució menor segons la graella salarial. El Tribunal de Comptes assenyala que el comú “no disposa de regulació normativa que sigui aplicable a aquests casos” i que, per tant, “la pràctica és contrària al regulat a l’article 60 de l’ordinació de la funció pública del comú i al principi de legalitat que ha de regir l’actuació de l’administració pública”.
El Tribunal de Comptes, a més, nota que el comú de la Massana va adjudicar directament un contracte de serveis per 42.323 euros “sense justificar l’especificitat tècnica que el motiva, contravenint el principi de publicitat i concurrència que ha de regir la contractació pública”.
Finalment, l’organisme fiscalitzador alerta que el comú d’Escaldes-Engordany ha adjudicat directament “obres que ha qualificat d’urgents per imports que excedeixen el límit de 24.000 euros que imposa l’article 22.1.c de la Llei de contractació pública”. Concretament, s’ha detectat aquesta irregularitat en tres obres.
CLAUS
1. Interins contractats irregularment
El comú d’Encamp, assenyala el Tribunal de Comptes, va contractar interins sense seguir el procediment previst per la normativa.
2. Complements no previstos per la normativa
El comú d’Andorra la Vella va aprovar complements a treballadors reubicats sense que hi hagi una normativa que els reguli.
3. Contractacions directes per un import excessiu
El comú d’Escaldes-Engordany va adjudicar directament tres obres per imports que excedien el màxim permès per la llei, que és de 24.000 euros.