El comú haurà de readmetre la cap d'àrea de la guarderia
El TSJ desestima l’incident de nul·litat d’actuacions presentat per la corporació contra una altra sentència del tribunal
El comú d’Encamp haurà de reincorporar en el lloc de treball la cap d’àrea de l’escola bressol i llaç d’animació Els Marrecs, del Pas de la Casa. El Tribunal Superior de Justícia ha desestimat l’últim intent de la corporació per fer valer els seus arguments als jutjats abans de portar l’afer al Tribunal Constitucional, sempre, és clar, que ho estimi convenient. Fonts del comú van apuntar ahir al Diari que de moment prefereix no pronunciar-se sobre el cas.
El TSJ desestima l’incident de nul·litat d’actuacions presentat pel comú contra la sentència del mateix tribunal del 24 de març d’aquest any. La resolució confirmava el nomenament de la cap d’àrea i desestimava el recurs d’apel·lació del comú a una sentència anterior de la Batllia. Aleshores la corporació al·legava que la treballadora no havia superat el període de prova al seu lloc de treball i, per tant, no podia ser readmesa.
L’argument principal que utilitza ara el TSJ per concloure que l’incident de nul·litat d’actuacions del comú no té fonament és clar. Aquesta figura –l’incident de nul·litat d’actuacions– només està previst a la llei “per als supòsits en què la persona afectada per la vulneració del dret fonamental a la jurisdicció ‘no hagi pogut denunciar aquesta vulneració anteriorment’”.
En conseqüència, conclou l’Alt Tribunal, “resulta clara la improcedència d’aquest incident”, atès que el comú d’Encamp “es limita a reproduir un dels arguments plantejats al seu recurs d’apel·lació –la resta ja no els invoca–, i que ja va ser objecte de la sentència que va posar terme al procés” judicial.
El litigi entre la corporació i la treballadora es va iniciar quan la junta de govern va nomenar-la amb caràcter indefinit en ser escollida en el procés de selecció com a cap d’àrea de la guarderia el 9 de desembre del 2019, amb la condició que havia de superar un període prova de sis mesos. El 18 d’agost del 2020 la directora de l’àrea de Cultura i Afers Socials va emetre un informe que constatava que la treballadora havia superat el període de prova. En aquell moment no se’n va fer el nomenament definitiu.
A començament d’octubre del 2020 el comú va rebre la queixa d’una mare d’un alumne d’Els Marrecs. Aleshores la corporació va obrir una informació reservada que no va acabar en cap sanció. La corporació va sol·licitar un informe extern dels fets a la mateixa empresa que havia avalat la prova psicotècnica de la cap d’àrea de l’escola bressol i va decidir reubicar la treballadora a la posició laboral d’educadora que havia ocupat fins aquell moment. A més, va denunciar el cas als tribunals.
La corporació encampadana va argumentar davant la Batllia que no hi havia una resolució definitiva sobre el nomenament de la treballadora com a cap d’àrea de l’escola bressol. En la denúncia presentada davant la Batllia el comú al·legava, a més, que no s’havia procedit al nomenament definitiu de la treballadora perquè els terminis fixats estaven dins del període de tancament de les escoles infantils arran de les restriccions sanitàries per la pandèmia de covid.
Cap d’aquests arguments va convèncer la Batllia. El tribunal va estimar la petició de la treballadora i va concloure que el comú havia de reincorporar amb efectes immediats la dona al lloc de treball de cap d’àrea de l’escola bressol. El comú va recórrer contra la decisió al Tribunal Superior de Justícia, però aquest va desestimar el recurs d’apel·lació i va reiterar que el veredicte del Tribunal de Batlles s’ajustava a dret i, per tant, era vàlid.