REPORTATGE

Els dipòsits, protegits

Les infraestructures clau de la xarxa d’aigua potable disposen en general de les mesures adequades de seguretat. Alguns comuns les ampliaran els propers mesos.

El dipòsit d'aigua potable d'Envalira, a Canillo.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dipòsits d’aigua potable i els punts de captació comunals estan degudament protegits, segons van assegurar aquesta setmana al Diari fonts de les corporacions. Les mesures de seguretat que s’hi apliquen actualment, afirmen, garanteixen un nivell de seguretat adequat d’aquestes instal·lacions estratègiques, imprescindibles per al subministrament d’aigua de boca a la població.

Tot i això, algunes administracions comunals hi han fet millores recentment o preveuen fer-ne els propers mesos. És el cas de Canillo. La corporació capitanejada per Francesc Camp equiparà les infraestructures més importants de la xarxa amb sistemes de videovigilància i alarmes d’intrusió. Els nous sistemes de seguretat estaran plenament operatius al final d’aquest mes. El comú de la Massana, per la seva part, encara no ha fet adjudicacions, però no descarta seguir els passos de Canillo. Fonts de la corporació van confirmar que la proposta de reforçar la seguretat als dipòsits amb càmeres de videovigilància i alarmes està sobre la taula de les cònsols.

El comú de Sant Julià de Lòria, per la seva banda, ja fa temps que va ampliar les mesures de protecció dels dipòsits d’aigua potable amb aquests sistemes. El cònsol major lauredià, Josep Majoral, va apuntar que la corporació va decidir reforçar la seguretat de les instal·lacions “fa anys”.

Els comuns que no prendran mesures addicionals són els d’Encamp i Andorra la Vella. Fonts d’aquestes corporacions van informar que l’accés als dipòsits comunals està restringit als treballadors autoritzats i que el comú disposa de mecanismes per identificar qui hi entra, com ara panys intel·ligents. Aquestes mateixes fonts van apuntar que amb aquestes mesures n’hi ha prou per garantir la seguretat de les infraestructures.

Capesa, l’empresa encarregada del subministrament d’aigua potable a Escaldes-Engordany, per la seva part, va ampliar fa unes setmanes els mecanismes de seguretat de totes les seves instal·lacions després de l’atac vandàlic que va patir el dipòsit de Can Diumenge. Cal recordar que al final de juny uns desconeguts es van colar a l’interior després de trencar fins a tres portes i van provocar diversos danys materials que, sortosament, no van tenir cap afectació a l’aigua i, per tant, a la salut pública.

Arran d’aquests fets, el ministeri de Salut va enviar una nota informativa als comuns amb recomanacions perquè s’asseguressin una sèrie de mesures de seguretat per protegir els dipòsits d’aigua potable.

tracking