Govern reprèn el pla de renovació per preservar la Farga del Madriu
Els visitants podran gaudir d’una senyalització que mostra les revaloritzacions fetes al jaciment
Govern arrenca la tercera campanya del programa de conservació, estudi i revaloració de la Farga del Madriu, un dels exemplars de la farga a la catalana que es manté als Pirineus orientals. El treball de renovació forma part del pla de conservació de la Vall del Madriu-Perafita-Claror i del patrimoni cultural del Principat reconegut per la Unesco que va engegar Govern el 2021 i que va estar dividida en dues fases. Aquesta tercera etapa se centra en l’excavació final de la casa, la documentació del sistema d’alimentació del botàs i el tancament de l’estudi paleosiderúrgic.
La directora de la comissió de gestió de la Vall del Madriu, Susanna Simon, va destacar durant la presentació del programa la importància d'aquest jaciment, atès que és “l’únic amb la consideració legal de bé d’interès cultural (BIC)” de la Vall i no existeix cap altre conservat de manera íntegra dels segles XVIII i XIX. “És una prioritat assolir el valor que li dona la Unesco”, va explicar Simon. Per la seva part, l’arqueòleg Abel Fortó i el coordinador del projecte, Olivier Codina, van reiterar que degut a la complexitat del terreny i la delicadesa del jaciment, el pla de renovació tendeix a allargar-se i provoca el sorgiment de noves estructures imprevistes durant les intervencions. Els canvis d’orientació, però, van pel bon camí, segons van assegurar els tècnics.
Tot i no ser un projecte acabat, Govern facilitarà unes visites guiades pels visitants durant els dos mesos vinents d’estiu per tota la Vall del Madriu-Perafita-Claror i al voltant del jaciment, per apropar l’element patrimonial a l’abast de tothom. Les dates exactes per aquests itineraris guiats són del 7 d’agost a l’1 de setembre durant totes les tardes.
ANTERIORS INTERVENCIONS
L’equip tècnic va recordar els detalls dels treballs que es va dur a terme durant les dues fases anteriors. L’any 2021, l’estudi de restauració va engegar-se amb l’excavació de la ferreria, i els treballs es van centrar en el taller, el sistema hidràulic, la carbonera, el primer conjunt ramader i el primer seguiment de l’habitatge de la Farga. L’any següent, les intervencions van ser dedicades a l’excavació de la farga i de la casa, incloent-hi l’estable i la cambra, i un segon estudi paleosiderúrgic i dendrocronològic.
Simon va fixar el 2024 com l’any de finalització de les intervencions al jaciment i està previst instal·lar una senyalització interpretativa per als visitants, així com l’edició d'un reportatge fílmic per la posada en valor de l’emplaçament. El projecte conclourà l’any 2025 amb la publicació d’una monografia sobre el ferro als Pirineus orientals de l’època medieval al segle XIX i un itinerari guiat per a la Ruta del Ferro.