sant julià

Desperta defensa refugis climàtics per afrontar la forta calor

Els espais habilitats per emparar-se de les altes temperatures podrien activar-se l’estiu vinent

Un termòmetre de la farmàcia marca 40º de temperatura el passat dimecresLQ

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“El canvi climàtic és una realitat, i els Pirineus seran una de les zones més afectades. I tenim la prova en les darreres onades de calor. Per això cal actuar i adaptar-nos, tenint especial cura de les persones més vulnerables”. Amb aquestes paraules Cerni Cairat, del grup Desperta Laurèdia, va iniciar l’únic prec de la sessió plenària que es va celebrar el dijous. La proposta del grup va ser la creació d’una xarxa de refugis climàtics que es puguin posar a disposició dels ciutadans, especialment d’aquells en situació de vulnerabilitat, és a dir, persones grans, amb patologies o que no tinguin accés a espais de climatització; de manera que puguin passar les hores de més calor en una zona adequadament climatitzada, sense que perilli la seva salut. El grup va presentar el projecte a Sant Julià de Lòria, perquè és una de les zones d’Andorra més afectades per la calor.

Segons Cairat, la idea és començar a treballar a curt termini obrint i adaptant els horaris d’espais públics climatitzats i dotar-los d’una zona d’acollida. Alguns exemples, sempre previ estudi dels tècnics, podrien ser espais com la biblioteca, la llar del jubilat o el centre esportiu. El projecte també preveu un servei d’acompanyament als usuaris potencials, en el sentit que se’ls mantindria informats que existeixen aquests espais habilitats per defensar-se de la calor.

“És una proposta que està funcionant molt bé en altres àmbits locals” va explicar Cairat i va posar d’exemple alguns pobles del sud de França i també de Catalunya, tot apuntant que tot i estar dirigit a l’administració pública, també es podria fer partícip al sector privat: “Els centres comercials ja ho tenen present d’alguna manera, quan fan zones de relaxació fora de la zona més comercial”.

A més d’aquest primer punt, Cairat va exposar que el projecte té una vessant més àmplia que engloba mesures transformadores en els espais urbans “i que cal anar tenint en compte, especialment en aquells llocs de recent creació, com la plaça Rocacorba, o la de plaça de la Germandat”. Segons el conseller, en la creació de nous projectes s’ha de treballar més la integració dels arbres, la col·locació de punts de refrigeració, com les fonts d’aigua, i la instal·lació d’elements que atenuïn la calor, com les pèrgoles. Elements tots ells que són mesures de prevenció del canvi climàtic. “Perquè els pobles siguin habitables també han de ser resistents al canvi climàtic que estem vivint”. Cairat també va exposar que no es descarta presentar la proposta a nivell nacional, a través de diferents vies com plans de salut per l’envelliment o plans de xoc contra l’afectació pública del canvi climàtic.

Quant als terminis, Cairat va subratllar que es tracta d’una proposta molt embrionària, però que ja han començat a treballar-la, i que factors, com l’obertura i adequació dels horaris dels espais públics climatitzats i el servei d’acompanyament es podrien posar en marxa l’estiu vinent.

tracking