comú d'encamp

Multa de 2.500 euros per absències injustificades al comú

El codi de conducta i bones pràctiques sanciona també amb el pagament d’aquesta mateixa quantitat acceptar regals o favors

La sessió del Consell de Comú celebrat dijous al Pas de la Casa.COMÚ D'ENCAMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El codi de conducta i bones pràctiques dels cònsols i els consellers de comú aprovat pel comú d’Encamp dijous passat preveu entre les infraccions greus acceptar obsequis, regals, favors, ofertes d’hospitalitat o altres serveis de caràcter personal, així com superar el 30% d’absències no justificades a les reunions del Consell de Comú, de la Junta de Govern o a les comissions de les quals s’és membre. La sanció que es podrà imposar en aquests casos, entre els quals s’inclou també incomplir els terminis establerts per a la presentació de declaracions notarials que han de formular els elegits comunals sobre el seu patrimoni, és d’una multa de fins a 2.500 euros. A més, pel que fa a les absències a les reunions, es podrà també imposar com a sanció accessòria la devolució i el descompte proporcional de les retribucions rebudes. El text determina també que els regals i invitacions, quan no siguin de caràcter protocol·lari i vinguin del sector privat, són declarats anualment a la secretaria general del comú si el valor supera els 150 euros.

Per la seva banda, els incompliments molt greus són sancionats amb una multa de 2.501 a 5.000 euros. Segons el text, és una infracció molt greu l’obligació d’abstenir-se de participar en qualsevol procediment o decisió que concerneixi un elegit comunal quan hi ha una situació de conflicte d’interessos. Això significa que els cònsols o consellers no poden participar en els debats o votacions de qüestions en les quals tinguin un interès directe o indirecte, sinó que s’han d’inhibir i comunicar-ho al secretari de les comissions o al secretari general del comú, i a més han de sortir de la sala en el moment del debat i de la votació. Els incompliments lleus només seran sancionats amb amonestació escrita, que se suma a les multes esmentades quan es tracta d’infraccions greus i molt greus. A més, les sancions es podran graduar tenint en compte la intencionalitat, la reincidència, el perjudici causat i el benefici obtingut, segons es pot llegir al codi.

El volum de les sancions va originar precisament un enfrontament durant l’últim Consell de Comú, celebrat al Pas de la Casa, entre la cònsol major, Laura Mas, i el conseller del Partit Socialdemòcrata (PS), David Rios, en entendre aquest que la quantia de les multes són “irrisòries”, tenint en compte que la classe política hauria de donar exemple. Per a Rios, el tràfic d’influències hauria d’estar castigat amb més dels 5.000 euros de multa que fixa l’ordinació comunal aprovada, que dona compliment a la Llei de transparència, accés a la informació pública i govern obert. I és que, segons va argumentar, l’article 386 del Codi Penal castiga aquesta conducta amb fins a tres anys de presó, motiu pel qual la sanció per aquest concepte que ara ha fixat el comú hauria de ser més elevada. “Si el Codi Penal ja castiga durament aquesta infracció, l’ordinació comunal hauria de seguir la mateixa proporcionalitat jurídica”, va manifestar Rios en declaracions a aquest diari. “Treballem perquè les ordinacions estiguin ben fetes i beneficiïn la ciutadania”, va afegir el conseller socialdemòcrata en defensa del seu posicionament.

tracking