Els Vilars manté el porta a porta i el comú valora aplicar-lo a més zones
La corporació consolida el sistema després dels bons resultats de la prova pilot, que han permès millorar els índexs de reciclatge
Els bons resultats obtinguts amb el sistema de recollida de residus porta a porta a la zona dels Vilars i Can Diumenge i als carrers Hortalets de Ribot i Étang Salé han fet que el comú decideixi consolidar la fórmula en aquestes zones de la parròquia. I ara la corporació es planteja ampliar-la a noves àrees de la mateixa tipologia. “El que sembla més lògic és fer-lo en zones més aviat residencials, al centre és més complicat per la densitat de veïns que hi ha”, va comentar la cònsol major de la parròquia, Rosa Gili.
L’èxit de la prova pilot iniciada a les urbanitzacions dels Vilars i Can Diumenge s’ha mesurat d’un costat per l’augment de la proporció del reciclatge i, de l’altre, per la millora en la higiene dels carrers. Segons les xifres facilitades pel comú, la recollida d’envasos ha millorat de manera notable. S’ha calculat que ara es recullen uns 700 quilos de residus de la bossa groga a la setmana, dels quals un 87,5% s’han dipositat de manera correcta, mentre que la resta són els anomenats “impropis” perquè contenien altres deixalles. La corporació afegeix que abans de la prova pilot es recollien 570 quilos de residus en el contenidor groc cada 10 dies, dels quals el 74% s’havien dipositat correctament. Per tant, va afegir la corporació, no tan sols s’està recollint més, sinó que també s’està fent millor. I també superant els resultats nacionals perquè, van apuntar, arreu del territori andorrà el percentatge de residus dipositats al contenidor groc que són aptes baixa fins al 60,5%.
“Després d’aquests mesos de prova el balanç és bo, hi ha més reciclatge de manera global i la gent està satisfeta”, va apuntar Gili. I és que el comú ha dut a terme una enquesta entre els veïns de les zones on funciona aquesta modalitat per copsar la seva valoració. Els resultats indiquen que un 53,5% dels enquestats manifesten que tant el calendari com la freqüència de pas de la recollida “són molt apropiats”, mentre que un 27,9% els consideren “apropiats”. També s’ha demanat al veïnat sobre si considera que ha millorat la higiene del carrers i un 65% contesta afirmativament. La resta apunta que els carrers estan nets com sempre ho havien estat. Per a la corporació un dels èxits ha estat eliminar punts negres on s’acumulaven deixalles després de suprimir-ne els contenidors. Gili va recordar que es mantindrà la fórmula de la caseta d’emergència perquè els veïns puguin dipositar deixalles fora dels dies convinguts de recollida per a casos puntuals, com quan marxen de vacances i s’han de desfer de la brossa. En aquest sentit, la informació facilitada per la corporació apunta que només un 32,6% dels veïns han utilitzat el sistema almenys un cop durant els sis mesos que s’ha allargat la prova pilot. Els veïns disposen d’una clau magnètica que els permet obrir la caseta i dipositar les deixalles.
La cònsol major va afegir que un altre dels punts positius del model de recollida de residus és que es redueixen els desplaçaments dels camions que s’ocupen de transportar-los. Gili va concloure que la prova pilot és un bon sistema per corregir possibles disfuncions i que podria tornar a usar-se quan el sistema es traslladi a altres zones. El comú va agrair als veïns la implicació que, va recordar, contribueix a fer d’Escaldes una parròquia més sostenible i compromesa amb la problemàtica mediambiental.