rEPORTATGE

Quan sèiem a la llotja

Casimir Arajol recorda, en un pregó molt emotiu, com se celebraven les festes majors fa 70 anys, quan l’epicentre de les celebracions era la plaça Príncep Benlloch.

El pregoner i les autoritats al balcó de la casa comuna d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Casimir Arajol, fill i veí del centre històric d’Andorra la Vella, va inaugurar ahir a les set de la tarda la festa major de la parròquia amb un pregó carregat d’una memòria ben viva. Just quan les campanes de l’església de Sant Esteve van deixar de repicar, Arajol va sortir al balcó de casa comuna per recordar com eren les festes majors als anys 50, en què aquest mateix lloc, la plaça Príncep Benlloch, escenari dels balls de tarda i saraus de nit i de les danses més tradicionals, es tancava amb feixos de boix collits a la font del Ribal “com si fos una pleta de corders”. Al llarg del perímetre de la plaça, va detallar Arajol, s’hi disposaven les llotges, que el quart d’Andorra la Vella llogava a les famílies. Des d’aquestes talaies privilegiades “els pares i les tietes vigilaven que les parelles més joves no es passessin amb el ball de l’agarrado”. Eren, certament, uns altres temps. Encara no havien arribat els bars musicals i les discoteques i els balls a la plaça eren molt esperats, sobretot pel jovent.

Un altre dels trets característics de la festa eren els àpats. Aleshores per la festa major era habitual convidar la família i els amics a dinar i a sopar a casa. S’hi solien reunir desenes de persones i s’hi servien menús copiosos en què no podien faltar els entrants, els canelons, el pollastre rostit i, per acabar, cafè, copa i puro. “Les mestresses de casa es feien un fart de treballar aquells dies”, va assegurar Arajol, que va afegir que la gran oferta de bars i restaurants de la parròquia ha fet perdre aquesta tradició. “Les festes majors d’abans eren més populars i familiars. Les enyoro, aquelles festes”, va confessar el pregoner en declaracions als mitjans de comunicació.

Després de la lectura del pregó, l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella va ballar a la plaça la Dansa del Pregó, la coreografia creada el 2019 per a l’acte d’inauguració de la festa. Aquest any s’hi van afegir una desena de ciutadans de totes les edats que van aprendre els moviments en assajos amb el grup dansaire.

Seny i civisme

El plat fort del programa festiu d’ahir va ser, sens dubte, el concert que va oferir a la nit a la plaça Guillemó el duet de música urbana Delafé y Las Flores Azules. Per la seva part, el cònsol major, David Astrié, va recordar en declaracions a la premsa que el programa festiu inclou activitats per a tots els gustos i edats, i va recordar que cal gaudir de les celebracions “amb seny i civisme”.

Astrié, en el seu discurs d’inauguració de la festa major, va fer referència, com no podia ser d’una altra manera, al pregoner. “El Casi”, va afirmar, “és un emblema de la parròquia, un testimoni de l’evolució de la ciutat i el país”. El cònsol major, a més, va lloar la participació d’Arajol en la vida social i cultural de la parròquia i va animar tothom a gaudir d’una festa amb propostes lúdiques, esportives i culturals, sense oblidar la tradició.

Ambient a la plaça Príncep Benlloch, ahir a la tarda.

tracking