REPORTATGE
Mercat de quilòmetre zero
Ordino acull per setè any consecutiu, el mercat de productes gastronòmics de proximitat i d’artesania que queda obert fins dilluns vinent.
Una quinzena de parades amb mels, melmelades, formatges, embotits i un gran assortiment de joies i d’objectes de decoració han adornat el carrer Major d’Ordino amb motiu de la setena edició del mercat artesanal tradicional d’estiu. La parròquia aposta, un any més, pels aliments de proximitat i la decoració artesanal pròpies dels productors del país. Lluís Dejuan és un venedor i apassionat dels vehicles clàssics i, com cada agost, ha instal·lat el seu “camionet” clàssic a la plaça per convertir-lo en food truck i vendre el que més li agrada: mels, licors, confitures, embotits i cervesa. Té 71 anys i no s’ha perdut cap de les edicions anteriors. “Visc pels productes de proximitat”, explicava Dejuan amb entusiasme. Un comprador que passava per allà va venir a fer el mateix de cada agost: comprar-li donja i mel. “Més mel, si us plau”, reclamava ell.
La fira no tan sols va reunir diferents productors del país, sinó que també va comptar amb comerciants de zones properes al Principat. La Marta té 31 anys i ha vingut des d’Oliana per instal·lar dues taules plenes d’objectes de porcellana. “Tinc plats, tasses i tota mena de gerros per decorar”, va explicar la dona. Els seus productes són artesanals i “de qualitat”, segons va assegurar. És el seu primer any al mercat d’Ordino, però fa anys que en ven en molts altres, ja que li agrada ser a les fires i apropar-se al seu client. “No busco turistes, prioritzo la gent local”, va insistir mentre decorava una tassa amb pintura. En Jerònim també ve de l’Alt Urgell, però ell viu a la Seu. És granger i comerciant de formatges; en té de vaca i de cabra. També és la seva primera vegada en aquest mercat estival, però té molt clar què cal fer per atreure el client: primer, demana si prefereix els formatges forts o suaus; segon, mostra tots els tipus que té; tercer, n’ofereix un tast, i quart, l’embolica per emportar. “És molt senzill, ja que els formatges agraden a la majoria de les persones”, va assegurar en Jerònim al Diari. I com en Lluís, la Marta i en Jerònim, tots els paradistes han apostat pel producte de proximitat i la fabricació artesanal. A diferència de l’any anterior, però, la novetat ha estat prescindir de l'espai lúdic que va posar el Comú a disposició dels més petits, en què podien gaudir d'espectacles de titelles i marionetes. “M’hauria agradat tornar-ho a veure”, lamentava un dels paradistes.