rEPORTATGE
Tornen les bruixes
El comú dona continuïtat a les Jornades de Bruixeria amb una segona edició que combina la divulgació històrica amb el cinema, passant per la performance i la presentació de llibres.
El comú de Sant Julià de Lòria dona continuïtat a les Jornades de Bruixeria amb una segona edició carregada d’activitats que tindrà lloc entre el 18 de setembre i el 4 de novembre. L’esdeveniment s’estructurarà en tres blocs: un d’acadèmic i literari, un de popular i lúdic, i un altre de cinematogràfic i artístic. Els dies 22, 23 i 24 de setembre, a més, coincidirà amb la Vila Medieval.
El primer bloc, que inclourà taules rodones, xerrades i conferències, es concentrarà en els tres primers dies. És a dir, en el dilluns 18, el dimarts 19 i el dimecres 20 de setembre.
El primer dia a les set de la tarda la sala Sergi Mas acollirà la conferència La cacera de bruixes a Andorra (segles XV-XVII). Organitzada per l’Arxiu Nacional, anirà a càrrec de l’historiador Pau Castells, un dels estudiosos més reconeguts de la matèria. També cal destacar que una hora més tard la historiadora Amaia Nausia exposarà el cas navarrès amb la conferència Sorginak! La caza de brujas en Navarra, del mito a la realidad histórica. Cristina Yáñez de Aldecoa, professora de patrimoni cultural de la Universitat d’Andorra, moderarà l’acte. “Ens interessa molt que vingui Nausia, perquè Navarra és una zona amb gran tradició de bruixeria”, va afirmar ahir la cap del Departament de Turisme del comú lauredià, Canòlich Ribot, en la roda de premsa de presentació de les jornades.
El dimarts 19 serà la jornada més literària de l’esdeveniment. En una taula rodona moderada per l’historiador i editor Oliver Vergés i que també començarà a les set de la tarda a la sala Sergi Mas, Joan de Déu Prats, autor d’El gran llibre de les bruixes catalanes i Daniel Ranguil i Laia Baldevey, autor i il·lustradora, respectivament, del llibre Mitologia dels Països Catalans, reflexionaran sobre la representació de les bruixes i el bestiari fantàstic en la tradició popular de l’àmbit cultural català. Tot seguit, els escriptors i correctors Roser Carol i Àlvar Valls presentaran el llibre Llegendes d’Andorra, un recull dels relats llegendaris del Principat, transmesos fins fa ben poc de generació en generació.
Del bloc acadèmic i literari encara cal destacar la performance de dansa i teatre El retorno de la Bruja: diario de transformación, de l’actriu navarresa Maider Galarza. L’espectacle, de 45 minuts de durada, es podrà veure de dimarts a dissabte de deu del matí a una de la tarda i de quatre a vuit. La primera representació es farà el 20 de setembre i, l’última, el 2 de novembre, i es podrà veure a la biblioteca comunal. La xerrada Etnobotànica d’Andorra: remeis d’ús tradicional, a càrrec de Canòlich Álvarez i Joan Vallès, tancarà aquesta part del programa.
Finalment, cal destacar que el divendres 22 de setembre i el dissabte 23, del vespre a la mitjanit, tornarà la fira esotèrica. Divendres a dos quarts de deu de la nit hi haurà una passejada temàtica nocturna per la vila a càrrec de l’actriu Assumpta Mercader.
RODATGE D'UN CURTMETRATGE
Durant les jornades, Alfons Casal i Hèctor Mas rodaran un curtmetratge en diversos indrets del país. La peça audiovisual està inspirada en l’exposició sobre la bruixeria Contra el mal donat, que l’any passat es va poder veure a la sala Sergi Mas. El curtmetratge es presentarà en les jornades de l’any vinent. D’altra banda, el dimarts 26 i el dimecres 27, la parròquia s’omplirà de cinema. S’emetran tres pel·lícules inspirades en l’imaginari de les bruixes: Vredens Dag, de Carl Theodor Dreyer, Las brujas (de Roald Dahl), de Robert Zemeckis, i La muerte os sienta tan bien, del mateix director.