parròquies

El Govern manté aturat el projecte de xarxa de calor a Sant Julià des de fa dos anys

El motiu del retard són les discrepàncies entre les administracions sobre el lloc on s’hauria de posar la caldera

Vista de Sant Julià de Lòria.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El projecte d’instal·lació d’una xarxa de calor al centre de Sant Julià de Lòria està aturat des del 2021 en un despatx del Govern. Segons va poder saber el Diari, el comú lauredià va entregar a FEDA fa més de dos anys un plec de documents amb la proposta de projecte i, uns mesos després, va fer-lo arribar als ministeris de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i d’Educació i Ensenyament Superior. L’executiu encara no s’ha decidit a tirar-lo endavant. La xarxa de calor permetria alimentar la majoria d’edificis públics de la parròquia, incloent-hi les escoles andorrana i francesa, el LAUesport, la Universitat d’Andorra i casa comuna.

El motiu principal que ha mantingut encallada la posada en marxa del projecte són les discrepàncies entre el comú i el Govern sobre el lloc on cal instal·lar la caldera que alimentarà la xarxa de calor. La proposa inicial de la corporació laurediana era una superfície d’uns 15 metres quadrats del pati de l’escola andorrana. Aquest punt es considerava estratègic, ja que és a prop de la resta d’equipaments públics connectats a la xarxa. La disposició del Govern actual a trobar una alternativa al pati de l’escola andorrana –com ara l’escola francesa– podria ajudar a desencallar el projecte en els propers mesos.

En els últims dos anys, però, els representants del comú no han pogut evitar sentir una certa frustració per l’aturada del projecte al Govern. “Encara estem encallats aquí i no ens en sortim”, va admetre aquesta setmana a aquesta publicació la cònsol menor, Mireia Codina. Tot i això, els cònsols no es donen per vençuts. “Vam fer tots els estudis previs que calia i vam presentar la proposta al Govern. En cas que vulgui tirar endavant el projecte, estarem a la seva disposició pel que calgui”, va recalcar la cònsol menor.

CONFERÈNCIA A PRADA

L’anunci que el comú, amb la col·laboració de FEDA, estava estudiant la possibilitat d’instal·lar una xarxa de calor al centre de la parròquia va fer-lo el cònsol major, Josep Majoral, durant la seva intervenció en la Diada Andorrana a la Universitat Catalana d’Estiu, que va tenir lloc el 21 d’agost del 2021 a Prada de Conflent. És a dir, fa exactament dos anys.

La voluntat de la corporació és que la caldera que alimenti la xarxa de calor cremi biomassa provinent dels boscos de la Rabassa. La proposta s’emmarca en l’estratègia comunal per fer de Sant Julià de Lòria una parròquia pionera en l’ús de fonts d’energia sostenibles. A part d’un benefici per al medi ambient, la mesura també suposaria un estalvi en la factura energètica.

L’explotació de la biomassa facilitaria l’aprofitament dels recursos boscosos, ara com ara subexplotats. Cal assenyalar que, amb poc més del 20% sobre el total, Sant Julià de Lòria és la primera parròquia del país en superfície boscosa.

CLAUS

1. El projecte, aturat des de fa dos anys

El projecte d’instal·lació d’una xarxa de calor al centre de la parròquia fa dos anys que està aturat als despatxos del Govern.

2. On cal instal·lar la caldera?

El Govern no està d’acord a instal·lar la caldera al pati de l’escola andorrana, tal com va proposar inicialment el comú lauredià.

3. Un projecte per proveir edificis públics

La xarxa de calor permetria proveir d’energia la majoria d’edificis públics del centre de la parròquia, incloent-hi les escoles i la universitat.

tracking