nova edició del mercat de la vall
Artesania al cor de la capital
El penúltim Mercat de la Vall de la temporada deixa una sensació agredolça als paradistes, que descriuen la jornada com a “no desastrosa però millorable”
Com cada primer dissabte de mes el centre històric d’Andorra la Vella va acollir el Mercat de la Vall, un indret on trobar des de bijuteria de ceràmica fins a cosmètica natural feta amb plantes d’Andorra, tot passant també per la confecció de sabons naturals o la venda de delicioses xocolates per a tots els gustos. Els paradistes, que feia dies que revisaven la previsió del temps i creuant els dits perquè l’amenaça de pluges per aquest cap de setmana es quedés en només això, van donar la benvinguda al dia contents i esperançats amb l’arribada del setembre.
Finalment, la pluja els va respectar la major part del dia, en excepció d’algun ruixat durant la tarda. Tot i això, durant el matí diversos visitants van poder passejar per les diferents parades, amb una oferta del tot variada. La Maria, resident a Andorra la Vella, va explicar que visitar el Mercat cada primer dissabte de mes ja és, per a ella, gairebé un costum. “Tot i que m’agraden molt tots els productes artesans que s’hi venen, normalment vinc pels gastronòmics”, va afirmar després d’haver comprat un petit tros de formatge. Entre els visitants també hi ha turistes que, aprofitant l’últim cap de setmana de setembre abans de l’inici de l’escola a Espanya, han fet una escapadeta al Principat. És el cas de la Marta, que s’ha hostatjat a un hotel de la capital i en passar pel centre antic es va topar topat amb el Mercat de la Vall. “No me n’havien informat i ha estat una sorpresa”, va explicar al Diari.
El degoteig de persones va ser constant al llarg del matí. Alguns paradistes, més optimistes, apuntaven al migdia que el dia estava anant “més bé del que ens pensàvem”, mentre que d’altres lamentaven que “el temps no acompanya gaire”. Ester Suils, de Xocland, va apuntar que tot i que no hi ha “moltíssima gent, tampoc ha estat un desastre”. De fet, i en referència al temps, ha celebrat que estava fent un temps “ideal” per a la seva xocolata, “perquè no fa ni fred ni calor”. Després de tot l’estiu sense muntar paradeta per la impossibilitat de portar la xocolata els mesos més càlids, Xocland afronta el període abans de Nadal, la que considera la “millor època de l’any”. Suils considera que ven més a locals que a estrangers, tot i que la venda és bastant equilibrada. Gemma Piera de Bijú Ceràmica va destacar que tot i que el seu producte –ven bijuteria feta amb gres– solen comprar-lo més gent del país, també es troba amb turistes que “el fet que siguin coses fetes aquí els agrada”. En aquesta mateixa línia, Lluís Dejuan, de Productes Agrícoles i Artesans d’Andorra, va assegurar que els productes del país “cada cop es coneixen més”. Dejuan va indicar que les vendes es distribueixen 50-50 entre locals i turistes, que adquireixen licors, formatges, embotits, confitures i mel que “fan gràcia d’endur-se-les a casa”. “Els productors fan productes extraordinàriament bons i això el client ho nota, tant el de fora com el de dins”, va destacar.