REPORTATGE
Art sense límits
Una seixantena d’artistes de molt diverses disciplines mostren les seves obres a la cinquena edició de la biennal L’Andart, que enguany se centra en el nucli urbà de Sant Julià de Lòria
La biennal L’Andart és, sens dubte, un esdeveniment consolidat i que cada vegada compta amb més ressò a l’exterior, ja que és l’únic d’aquestes característiques a tot el Pirineu. Una bona prova d’això és el gran volum d’artistes que enguany volien ser presents en aquesta cita: 150 candidatures d’arreu del món, amb una vintena de nacionalitats representades, i moltes també d’autors andorrans. Entre aquests últims hi ha, per exemple, obres de Toni Cruz, Facu Santana, Pepe Mesalles, Mònica Armengol, Miquel Mercè o Héctor Manresa. “En la primera edició, vam haver d’anar a buscar els artistes i ara són ells els que es mostren interessats a venir, de manera que s’han presentat 170 propostes, amb la qual cosa hem hagut de descartar-ne llastimosament un centenar”, comenta el comissari de la biennal, Pere Moles.
L’Andart, que acaba de començar i s’allargarà fins al 15 de novembre, s’estrena per primera vegada de manera integral en context urbà, recuperant com a epicentre un edifici emblemàtic com és l’antiga fàbrica de tabacs de CATSA, a Sant Julià de Lòria, en desús els últims anys com a epicentre, tot i que en diferents punts del nucli urbà també es poden veure una vintena d’obres. “L’objectiu és que la gent redescobreixi llocs i espais de la parròquia que no coneixen i que gràcies a la creació artística es puguin posar en valor”, afirma Moles. El lema escollit en aquesta ocasió és “La muntanya en circulació”, que fa referència a l’aportació innegable de l’art com a eina d’expressió i per despertar consciències, i s’ofereixen propostes d’una seixantena d’artistes.
Es tracta, segons Moles, d’una edició en què “hi ha una mica de tot i al gust de tothom”. I és que aquest és un festival d’art contemporani que inicialment va néixer per reivindicar el patrimoni natural, i ha anat evolucionant fins al moment actual, en què “caben moltes disciplines i per això tenim fotografia, fotomuntatge digital, realitat augmentada, escultura, pintura, amb molta diversitat”. Enguany destaca com un al·licient més que la mostra també acull una selecció d’artistes de San Marino, país convidat. “Crec que serà una edició fantàstica i cada dos anys intentarem sempre superar-nos, adaptant-nos a les tendències de cada moment”, va dir Moles.
La ministra de Cultura, Mònica Bonell, ha destacat aquesta iniciativa i ha indicat que “el país necessita alternatives interessants, relacionades amb la cultura, per completar una proposta atractiva per al bon desenvolupament del sector econòmic. L’Andart és un esdeveniment on concorren tant artistes andorrans com altres de renom internacional i formula algunes accions per generar sinergies al seu voltant, en un marc de patrimoni arquitectònic i històric de gran importància”. Al seu torn, el cònsol major lauredià, Josep Majoral, va manifestar que “la recuperació de la CATSA i la posada en valor de diversos racons de la parròquia permetran donar a conèixer el patrimoni cultural lauredià i espais del nucli urbà, sovint poc coneguts”.