REPORTATGE

GEL: trobada de record

Un cap de setmana a Canòlich va ser el debut del Grup d’Esplai Lauredià (GEL). L’entitat va desaparèixer però és història viva de la parròquia i el proper dia 30 renaixerà a la Rabassa.

Una de les fotografies d'aquells anys d'activitats de lleure.@grupdesplailauredia

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Era el 1988 i un grup d’adolescents lauredians vinculats a les activitats que organitzava l’església va plantejar a qui llavors n’era el rector, mossèn Agustí, que volien ser monitors i organitzar activitats de lleure. El mossèn va aplaudir la idea i els va proposar organitzar quelcom amb els nens i nenes que aquell any es preparaven per a la primera comunió. I l’activitat va ser un cap de setmana a Canòlich. “Ara podria semblar molt temerari”, explica Lluís Baella, un d’aquells monitors primigenis. Però hi va haver supervisió de pares i tot va rutllar, sent aquell l’inici del Grup d’Esplai Lauredià (GEL). El proper 30 de setembre a la Rabassa se celebrarà una festa de retrobament que vol reunir tots aquells que van estar-hi implicats, familiars, amics i tothom que s’hi vulgui sumar. No vol ser només una jornada de record, de lleure, de festa, també pretén ser l’espurna que pugui activar quelcom similar a una entitat ja extingida però que va estar molt arrelada a la parròquia.

Tornant al passat, Baella recorda que les primeres activitats van ser sortides a cases de colònies fins que “amb el temps vam veure que el grup es consolidava” i van agafar un local per fer activitats els dissabtes a la tarda. “Estava obert a qualsevol nen, però el 99% érem de la parròquia”, rememora. Primer van ocupar un pis al costat de l’església que havia estat vivenda del mossèn i després un espai comunal. I aquella experiència de voluntariat va fer el pas endavant definitiu organitzant campaments i va consolidar una colla d’amics “heterogènia, de diferents escoles” que va arribar a un grau d’implicació tan alt que fins i tot aquells que van marxar fora d’Andorra a fer estudis superiors tornaven els caps de setmana i participaven en allò que el GEL tingués programat. Passats els anys, els impulsors ja ho van deixar i hi va haver un salt generacional, amb gent més jove que es van convertir en monitors. Però es va acabar interrompent. “El problema d’aquest tipus de moviments és que, si no hi ha una figura que se n'ocupi, és més difícil que hi hagi una continuïtat i va acabar morint”, apunta Baella.

“Va ser un esplai molt integrador i la gent en té un record fantàstic”, continua. I precisament aquestes converses amb gent vinculada en què surten els records va acabar provocant el que es prepara per al 30 de setembre. Una jornada “amb l’objectiu pur i simple de retrobar-se anys després i recuperar aquell vincle que vam crear”. El comú de seguida que en va tenir coneixement s’hi va implicar i també “per si pot servir per impulsar algun grup o dinàmica de voluntariat amb nois joves. L’objectiu és doble”.

A Instagram el compte @grupdesplailauredia recull aquests dies fotos d’aquells anys i els organitzadors han activat el web www.grupdesplailauredia.org on detallen el programa de la trobada que arrencarà a les 11.30 hores a Conangle, a la Rabassa, amb el formulari d’inscripció per a aquells que es vulguin quedar a dinar. Hi haurà exposició de fotos i material relacionat amb el GEL, però també gimcana, cançons, jocs... Vaja, tot allò que ocupava aquelles jornades d’un passat que recuperaran almenys per un dia.

tracking