rEPORTATGE
Un sector a l'alça
L’ecosistema emprenedor creix a Andorra la Vella. Només l’any passat es van establir a la parròquia 105 empreses de sectors com la programació, el màrqueting i la publicitat.
Els sectors d’activitat lligats a l’economia digital viuen un moment d’efervescència a Andorra la Vella. L’ecosistema emprenedor i innovador creix a la capital del país, i les xifres ho demostren. Segons va revelar aquesta setmana el cònsol major, David Astrié, en declaracions als mitjans de comunicació, només l’any passat van establir-se a la parròquia 105 empreses amb aquests perfils. És a dir, gairebé una cada tres dies. D’aquestes, 40 estan especialitzades en programari informàtic, 40 més ofereixen serveis en assessoria d’imatge i estratègia de màrqueting i la resta, 25, treballen en l’àmbit de la publicitat.
El màxim responsable del comú va presentar aquestes xifres durant una visita al coworking Hive Five, que aquesta setmana ha celebrat el tercer aniversari. Astrié va apuntar que molts d’aquests emprenedors són nòmades digitals –persones que utilitzen les noves tecnologies per treballar de manera remota– que troben a Andorra la Vella un entorn estimulant per al desenvolupament del seu negoci. En aquest sentit, el cònsol va recalcar el rol d’instal·lacions com el Hive Five per potenciar l’ecosistema emprenedor de la parròquia: “Són espais molt importants per als perfils nous dels joves emprenedors”. D’altra banda, Astrié va recordar que el comú ofereix als joves emprenedors menors de 35 anys que estableixin el seu primer negoci a Andorra la Vella ajudes i subvencions dels impostos i taxes comunals.
UNES 400 PERSONES
Actualment, l’ocupació del coworking Hive Five és del 80%, amb 112 persones que hi treballen (74 homes i 38 dones). D’aquests, vist-i-sis són d’Andorra i prop d’uns 60 són catalans i espanyols, mentre que la resta tenen 15 nacionalitats diferents. Els emprenedors estan distribuïts en 82 empreses de 15 sectors econòmics diferents: des de consultoria i TIC, els més nombrosos, fins a serveis, finances, immobiliària, gaming o màrqueting digital. El perfil de les persones que treballen a Hive Five és el d’emprenedors, directors d’empreses emergents i professionals autònoms, així com assalariats d’empreses ja consolidades.
Des del 2020, en què va obrir en plena pandèmia, el centre ha acollit uns 400 usuaris, molts dels quals han creat, desenvolupat i fet créixer projectes empresarials al Principat. “Després de l’evolució d’aquests tres anys, estem convençuts que hem creat un espai ideal per generar i potenciar el talent dels emprenedors i dels professionals que acollim i volem continuar apostant per fer créixer el talent, la innovació amb la vocació de reforçar l’ecosistema d’emprenedoria al país”, va afirmar el director de Hive Five, Martí Batalla.
TRAJECTÒRIA ASCENDENT
En termes més generals, el nombre de comerços registrats al comú d’Andorra la Vella des del 2016 ha experimentat un creixement del 40%, en termes relatius, i 1.100, en xifres absolutes. Així, si fa set anys hi havia un total de 3.000 empreses a la capital, avui n’hi ha unes 4.400. Pot concloure’s, si es té en compte que la població d’Andorra la Vella és de 24.382 persones, que a la ciutat hi ha gairebé una empresa per cada cinc habitants. El ritme d’increment progressiu del nombre de negocis registrats a la parròquia és una tendència observada des del 2016, que ni tan sols la pandèmia de coronavirus va revertir.
La capital, a més, va guanyar 119 comerços en la primera meitat de l’any, segons dades del comú. La majoria d’aquestes empreses són del sector de la venda al detall. També n’hi ha que ofereixen serveis professionals, ja que s’observa una tendència a l’alça de l’obertura de despatxos. Fonts de la corporació van assegurar que en els últims anys sempre s’han registrat més altes que baixes.