Encamp

Saetde invertirà 42 milions en deu anys

La nova concessió del comú augmenta el cànon del 6% actual al 6,5% o el 8%, en funció de la facturació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Saetde invertirà 42 milions d’euros en els pròxims 10 anys als sectors de Pas de la Casa, Grau Roig i Encamp. Aquest és un dels punts més importants de la nova concessió del comú a la societat per als 50 anys vinents. La cònsol major, Laura Mas, va presentar ahir al vespre els detalls de l’acord en dues reunions de poble, la primera al Pas de la Casa i la segona a Encamp. El contracte amb Saetde s’aprovarà dijous en consell de comú.

Un altre dels punts més rellevants de la concessió és que totes les activitats que es portin a terme dins del domini esquiable seran gravades. L’actual concessió preveu un cànon del 6% limitat només a gravar la venda de forfets. La nova concessió augmenta aquest cànon del 6,5% al 8% de forma gradual en funció de la facturació, ja que s’incrementarà mig punt per cada tram. El cànon del 6,5% es començarà a pagar amb una facturació de com a mínim 35 milions d’euros, xifra que Saetde ja va assolir la temporada passada.

A més, a partir d’ara el contracte gravarà amb un 2% les activitats complementàries internes ofertes per Saetde, com ara el restaurant i l’escola d’esquí, i amb un 6% les complementàries externes. És a dir, les assegurances o la restauració externalitzada.

El contracte també recull el compromís de Saetde d’invertir un mínim de 100 milions d’euros al llarg de tot el període de concessió. Pel que fa als projectes més importants que s’impulsaran en els propers anys, Mas va destacar-ne la remodelació de l’avinguda d’Encamp en col·laboració amb el comú per transformar-la en un veritable peu de pistes, la construcció d’un nou edifici de serveis a la zona de la plataforma i el reordenament de l’accés pel carrer Bearn, i la instal·lació d’un nou giny fins al pic de Maià. També s’alçaran dos edificis amb restaurant, un al pic de Maià i l’altre, a les Abelletes. El gros de les inversions es concentrarà al Pas de la Casa, però també es reservarà una partida de 2,5 milions d’euros per a millores a Grau Roig.

Un altre dels punts destacats de l’acord és que el Funicamp s’inclourà en la nova concessió. A partir d’ara Saetde assumirà l’explotació i manteniment del giny i tota la planta baixa de l’edifici, sense incloure-hi l’aparcament. La corporació, per tant, quedarà alliberat de la gestió del giny, que en els últims anys ha suposat una despesa mínima de

880.000 euros anuals per a les arques comunals.

Pel que fa a l’extensió geogràfica del domini esquiable, la nova concessió l’expandeix cap a la zona del pic de Maià. Tot i això, també preveu que en quedin fora 1.080 hectàrees del circ de Pessons, fet que permetrà crear en el futur un parc natural a la zona. L’acord, a més, recull el compromís de reduir el consum energètic de les instal·lacions i de la petjada de carboni, així com l’impuls de les energies renovables.

Un cop aprovada, la nova concessió extingirà automàticament l’actual. Per tant, Saetde renunciarà als drets històrics que ha reclamat en diverses ocasions. La nova situació jurídica aportarà més seguretat i claredat a la concessió, així com una millor posició del comú, ja que obligarà Saetde a un repartiment obligatori de dividends de com a mínim el 10%.

Mas va recordar que l’actual corporació va presentar-se a les eleccions comunals del desembre del 2019 amb el compromís de treballar per aconseguir un nou acord. “Hi haurà una nova concessió per als 50 anys vinents que millora, i molt, l’actual”, va afirmar Mas. La màxima responsable del comú va recalcar que la concessió generarà “noves oportunitats” i un “impacte positiu a la parròquia i al país”.

tracking