reportatge

Un 'teva-meva' amb Alís

L'excònsol va reclamar, en la reunió de poble sobre la futura concessió a Saetde, que el comú d’Encamp assumeixi el control de les pistes d’esquí

Reunió de poble, dilluns a la nit a Encamp.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El torn de preguntes posterior a la reunió de poble a Encamp, dilluns a la nit, sobre la concessió de les pistes de la parròquia a Saetde va ser llarg i intens. Els cònsols, Laura Mas i Jean-Michel Rascagneres, van enfrontar-se a un interrogatori sobre l’acord pel futur del domini esquiable de Pas de la Casa, Grau Roig i Encamp protagonitzat en bona part per l’excònsol encampadà Miquel Alís.

No és cap secret que qui va encapçalar el govern de la parròquia entre el 2004 i el 2011 manté un llarg enfrontament amb Joan Viladomat, el soci majoritari (en té el 51% de les accions) de la societat que ha gestionat el domini des que va signar-se la primera concessió, el 1967. La confrontació, cal recordar-ho, no tan sols ha estat verbal. També ha arribat als jutjats, on Alís ha emprès diversos litigis contra les operacions de Saetde, controlades per la societat propietat de Viladomat.

Alís va insistir, en tots els moments en què va prendre el micròfon per fer preguntes als cònsols, que el comú hauria de tenir “més valentia” i aprofitar el moment per prendre el control de la majoria de les accions de Saetde. L’excònsol va defensar l’argument que el comú podria gestionar directament les pistes amb els exemples de Sercensa i Gasopas. La primera és propietat al 100% de la corporació “i mai no ha falllat la llum al Pas”. El comú controla el 51% de les accions de la segona “i sempre hi ha hagut gasolina per vendre”. Si se signa aquesta nova concessió, va concloure Alís, “hi haurà 50 anys més de problemes”.

Rascagneres, per la seva part, va recordar a l’excònsol que extingir la concessió actual, que acaba d’aquí a 14 anys, seria molt costós per al comú. Segons l’estudi previ encarregat pel comú, va detallar el cònsol menor, si la corporació decidís rescindir el contracte hauria de pagar 150 milions d’euros a Saetde en compensacions. I això si la societat no li reclamés la part corresponent a l’ampliació del 20% del període de concessió, un dret de què Saetde podria beneficiar-se gràcies a la llei per compensar les pèrdues de la covid.

REAPAREIXEN LES GREUGES DEL PAS

En el torn de preguntes de la reunió van reaparèixer els vells greuges sobre la manca d’atenció del comú d’Encamp per la realitat del Pas de la Casa. Dues veïnes de la població fronterera van retreure a la cònsol major, entre altres coses, que cap membre de l’equip de govern del comú “dormi al Pas de la Casa”, fet que demostraria que el poble és governat des de la distància. Mas, per la seva part, va recordar que en l’últim mandat el comú ha invertit 18 milions d’euros en millores al Pas.

tracking