Reportatge

Casa Federica reneix

El comú impulsa la recuperació d’un dels exemples més destacats de l’arquitectura tradicional de muntanya de Canillo.

Casa Federica, al centre de la imatge.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La data de reobertura de Casa Federica és cada vegada més propera. Aquest immoble, situat a la callissa de Roda i un dels exemples més destacats de l’arquitectura tradicional de muntanya que encara es mantenen de peu al centre de Canillo, va ser adquirit l’any passat pel comú amb l’objectiu de recuperar-lo i fer-lo visitable en el futur. Es tracta d’una casa d’alt valor històric i patrimonial que amaga un petit tresor a dins: un vell molí fariner.

La primera fase dels treballs ja s’ha enllestit. En l’últim any el comú ha netejat l’edifici, ja que s’hi havia acumulat molta pols i brutícia arran del desús. El proper pas consistirà a enderrocar una estructura adjacent construïda amb totxana fa uns cinquanta anys i sense rellevància ni històrica ni patrimonial. En acabat el comú reordenarà l’espai i l’embellirà amb l’objectiu de realçar la casa. Entre altres intervencions previstes, s’hi instal·larà un sistema d’il·luminació per fer-la més visible i singularitzar-la a la nit.

Els detalls de la reforma, però, dependran de la proposta que faci la constructora a qui s’adjudiqui el contracte. L’edicte del concurs, d’àmbit nacional, per l’embelliment de l’entorn de Casa Federica va publicar-se ahir al BOPA. Les ofertes hauran de ser lliurades en sobres tancats i lacrats abans del 7 de novembre a les nou del matí, mentre que l’obertura de plecs es farà mitja hora més tard. La documentació necessària per preparar les propostes podrà retirar-se al servei de Tràmits o a la pàgina web del comú.

El comú ha reservat una partida de 150.000 euros per finançar els treballs. El termini d’execució de les obres és de tres mesos. Per tant, si es compleixen els terminis de la corporació, podrien estar enllestides al començament de l’any vinent. Un factor que podria endarrerir-les són, com sol passar a l’hivern a les parròquies altes, les condicions meteorològiques adverses.

Un cop s’hagi acabat la segona fase dels treballs, la propera majoria comunal posarà en marxa, si ho considera convenient, la tercera i definitiva fase de les obres. Aquesta part del projecte encara no està gaire definida. Segons van explicar fonts properes al comú, l’any vinent caldrà concretar els usos que tindrà l’edifici. La voluntat dels cònsols sempre ha estat d’obrir-la al públic, no tan sols al local, sinó també als turistes. Es tractaria, en termes generals, de donar a conèixer un element patrimonial de la parròquia que fins ara passava desapercebut per a la majoria de residents i visitants i que amb els anys podria esdevenir un atractiu turístic més per a Canillo.

tracking