S'allarguen les restriccions d'estalvi d'aigua
El dipòsit de Grau Roig es troba al 41% de capacitat, 11 punts més que diumenge
El comú de la Massanamantindrà les restriccions en el consum d'aigua fins que es recuperin els nivells habituals.Actualment,el dipòsit es troba al 41%,augmentant 11 punts percentualsrespecte a diumenge. Lasituacióactual és que continuen les mateixes mesures d’estalvi d’aigua, com ara el tancament dels regs privats, les fonts del comú, els rentadors, de manera que el comúnoméses rega amb l’aigua delfreàtic. Les restriccions d’aigua continuaran fins que s’arribi al 70% de la capacitat, un nivell que garanteix el subministrament. Aquesta és una proposta a conseqüència de la sequera. Segons va manifestar la cònsol menor, Eva Sansa, fa uns dies, s’està en espera que la situació pugui millorar, considerant que el punt crític “ja està passat”, però que “cal anar recuperant a poc a poc els dipòsits”.
Cal recordar que, per fer front a la disminució de les reserves d’aigua, un dipòsit secundari situat a la zona d’Anyós va haver de ser reomplert amb aigua transportada amb camions cisterna procedents d’Andorra la Vella i dos d’Ordino, alhora que es va transportar aigua de la xarxa de Pal a un dipòsit secundari del poble d’Arinsal (el dipòsit de Ribasol). L’objectiu del comú massanenc era disminuir la càrrega que suposa el dipòsit de Grau Roig, on no es pot accedir amb camió cisterna en estar situat al parc natural del Comapedrosa.
Sansa veu bé que es faci un protocol, tal com han afirmat els tècnics dels comuns, amb les possibles actuacions en cas de sequera. “És una cosa positiva perquè no sabem el futur que ens espera”, va afegir la cònsol menor, que també es va mostrar a favor d’interconnectar les parròquies, “si això és possible”, perquè no falti l’aigua en cap. En aquest sentit, la cònsol menor va agrair la col·laboració dels ciutadans i respecte a la resta de comuns va afirmar que “han respost molt bé perquè hem rebut trucades en què ens deien que si necessitàvem aigua no hi havia cap problema”.
Per la seva part, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, també es va referir diumenge a l’actual sequera, manifestant que “a dia d’avui, i agafat amb cautela, els rius tenen la meitat del cabal que l’any passat”, tot i que el nivell de les aigües subterrànies és millor ara que l’abril d’aquest any, quan es va produir el desgel. Casal va indicar també que Andorra Recerca + Innovació treballa per disposar de dades fiables sobre l’aigua disponible en cada moment i poder prendre mesures en funció de la situació. D’altra banda, les estacions tenen ja les basses per fer neu a l’hivern.
LES ESTACIONS S'ANTICIPEN PER TENIR RESERVES D'AIGUA
El director general d’Ensisai de les finals de la Copa del Món, David Hidalgo, va comparèixer ahir als mitjansambmotiu de la presentació de campanya a la candidatura del Campionat del Món d’esquí 2029, on va poder assegurar que les estacions “no descobrim ara la importància de l’aigua, fa anys que es treballa construint reserves d’aigua, nonomésles estacions d’Andorra,sinóarreu del món”. I va afegir que “hem anat treballant per optimitzar les xarxes de producció de neu,perquèsiguin cada vegada més eficients”, remarcant que “la nostra obligació és tenir reserves d’aigua”. Per aquest motiu, Hidalgo va recalcar que les estacions es preparen “des de la consciència” i que estaran a punt per a quan arribi el fred per tenir l’aigua preparada. “No consumim aigua, utilitzem aigua, aquesta aigua la congelem, la pugem a la muntanya, aquesta aigua es fon i torna al cicle. Per tant, la reserva d’aigua que generem a les estacions té un efecte molt beneficiós”, va afegir el director general.