La construcció de pisos al Cedre s'iniciarà d'aquí a un any
El consell de comú aprova treure a concurs el projecte i direcció de les obres i reservar-hi un total de 300.000 euros
La construcció de l’edifici de pisos de lloguer assequible del Cedre començarà al final de l’estiu de l’any que ve. Ho va afirmar el cònsol major d’Andorra la Vella, David Astrié, durant la sessió de consell de comú que va tenir lloc ahir a la tarda. En el ple va aprovar-se per unanimitat treure a concurs la redacció del projecte i direcció de les obres, tal com ja va avançar aquesta setmana el Diari.
La intencióinicialdel comú era externalitzar la construcció i gestió de l’immoble a una empresa. El concursperadjudicar la concessió, però, va haver de declarar-se desert perquè no s’hi va presentar cap oferta. És per això que finalment ha decidit assumir íntegrament el projecte. Astriéva revelar durant el consell de comú que la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va fer arribar una carta a la corporació en què argumenta que la conjuntura econòmica de tipus d’interès alts dificulta que les empreses s’animin a participar en el projecte, ja que encareix el finançament bancari.
En el consell també va aprovar-se una transferència de crèdit de despesa de capital de 300.000 euros per sufragar la redacció de projecte i la direcció d’obra de l’immoble. Els pisos, una quarantena en total, tindran entre dues i tres habitacions i es llogaran, respectivament, per un preu regulat de 580 i 700 euros. A més, els ciutadans que omplin la sol·licitud per anar-hi a viure hauran d’haver estat censats a la parròquia com a mínim durant 15 anys no necessàriament consecutius que es computaran a partir de la majoria d’edat.
Tot i que va votar a favor dels dos punts, el grup de la minoria va lamentar que el comú no hagi assumit el finançament i la gestió del projecte des del començament. “Els pisos s’han de fer ja. S’ha perdut molt de temps i cal recuperar-lo ara”, va remarcar la consellera Dolors Carmona.
D’altra banda, el cònsol major va apuntar que encara no s’ha decidit quin model de gestió tindran els pisos. “El proper comú haurà de decidir si la gestió de l’edifici s’ha d’externalitzar o no”, va afirmar el màxim responsable de la corporació.
En el consell de comú, a més, van aprovar-se diversos suplements de crèdit: un de 270.000 euros per afrontar la despesa relativa al desallotjament dels edificis número 28 i 30 de l’avinguda Santa Coloma, un de 75.000 euros per fer front a diverses intervencions a la via pública, i un de 45.000 euros per adquirir nous cablejats derivats de la modificació del reglament de baixa tensió.
També va donar-se llum verda a diversos textos que tenen una incidència directa en el personal del comú, com l’ordinació de la funció pública que, entre d’altres, inclou els agents de circulació en la categoria de cos especial.
LA BRETXA SALARIAL AL COMÚ ÉS D'ENTRE EL 4% I EL 6%
El consell de comú va aprovar ahir el pla d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones, un document que neix amb l’objectiu de ser una eina per aplicar una manera de treballar molt més igualitària i sense diferències per raó de gènere, més enllà de l’acompliment de la legislació vigent. La diagnosi de la situació del comú mostra que, malgrat que encara queden esforços per fer, hi ha un entorn de treball igualitari, amb el 52% d’homes i el 48% de dones, i que la bretxa salarial és d’entre el 4% i el 6%, lluny de la mitjana del 23% registrada en el conjunt d’Andorra. El document, que fixa un horitzó de treball a quatre anys amb 21 accions progressives, es marca l’objectiu de prevenir i abordar l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de gènere, introduir el llenguatge inclusiu en totes les comunicacions, fomentar i millorar la conciliació i disposar d’un sistema de promocions més eficient i aconseguir que més dones siguin als nivells jeràrquics superiors. Pel que fa als permisos retribuïts, les xifres mostren que l’any passat tots els que van gaudir els homes van ser per representar el país a l’exterior en competicions esportives, mentre que els permisos retribuïts per raó d’atenció a un infant el van sol·licitar només dones.