El comú aixeca les restriccions, però insta a estalviar aigua

El dipòsit de Grau Roig torna a estar ple gràcies a les pluges i se situa lluny del mínim del 25% de fa una setmana

Les pluges dels darrers dies han augmentat el cabal d'aigua.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El dipòsit de Grau Roig de la Massana torna a estar ple. Al cent per cent, segons indica el sistema de telegestió de l’equipament. Lluny del mínim del 25% a què va arribar dijous de la setmana passada. Tal com va explicar ahir el comú en un comunicat, les pluges dels darrers dies han augmentat el cabal d’aigua que entra al dipòsit fins a omplir-lo del tot i, per tant, poden aixecar-se les mesures de racionalització del consum, que estan en vigor des del 12 d’octubre. No obstant això, la corporació continua demanant als ciutadans que en facin un ús responsable. Cal mantenir l’hàbit d’estalvi.

Tot i que les precipitacions d’aquesta setmana han permès restablir la normalitat a la xarxa d’aigua potable, el comú vol traslladar un missatge de prudència. La corporació va recordar, en aquest sentit, que està plovent sobre un terreny molt sec, cosa que dificulta una òptima filtració de l’aigua, i va recalcar que en els propers anys no es podrà abaixar la guàrdia, ja que el canvi climàtic està comportant una disminució de l’acumulació de neu, un desgel abans d’hora i temperatures més altes. És per això que continuarà fent un seguiment acurat de les reserves d’aigua i del consum.

Paral·lelament, i com a solució d’urgència i a curt termini, el comú ha estudiat solucions que permetin ampliar la capacitat de captació d’aigua.

En aquest mandat el comú ha invertit un total de 3,1 milions d’euros en millores de la xarxa de distribució d’aigua potable. Els projectes més destacats per incrementar l’eficiència de la xarxa han estat la refacció de la captació dels Hortons, que omple el dipòsit de Fenerols, també reparat aquest mandat, i subministra la zona de Sispony, la construcció d’un nou dipòsit a la Caubella, la reforma dels dipòsits del Puiol del Pui i Comes de Banyàs, i la campanya de detecció de fuites, que ha permès detectar i reparar-ne una desena. A més, s’ha instal·lat un sistema de telegestió al dipòsit de Grau Roig, un aparell que facilita fer un seguiment acurat del nivell d’aigua.

El comú, finalment, va agrair la implicació dels ciutadans durant l’última setmana i també va destacar la necessitat de fer sempre un consum responsable de l’aigua.

Una de les primeres mesures que va prendre el comú la setmana passada davant l’escassetat d’aigua va ser prohibir el reg amb aigua provinent de la xarxa pública, apta per al consum humà. També va demanar als ciutadans que no fessin servir aigua de l’aixeta per rentar el vehicle ni per a cap altre ús que comportés una despesa excessiva. A part de tot això, va posar en marxa una campanya de control dels consums excessius d’aigua dels privats, va tancar les fonts i va regar únicament a les zones on es pot utilitzar l’aigua de la capa freàtica.

CAMPANYA DE COMUNICACIÓ PER A UN CONSUM RESPONSABLE A LES SET PARRÒQUIES

L’alerta per escassetat d’aigua i la necessitat de fer-ne un ús responsable que se’n deriva són els punts principals de la campanya de comunicació conjunta que els comuns van posar en marxa fa uns mesos i ara han reprès. La campanya vol conscienciar els ciutadans de la importància d’estalviar aigua mitjançant diverses càpsules informatives amb pautes i consells. Els primers missatges van començar-se a emetre a l’estiu. El focus de la campanya sempre ha estat assenyalar que l’aigua de boca és un bé escàs, que té un cost econòmic perquè s’ha de tractar i que, per tant, se n’ha de fer un ús tan racional com sigui possible. Els comuns, com a administracions responsables de la gestió dels recursos hídrics, porten a terme diverses accions per millorar l’eficiència de les xarxes de distribució d’aigua potable parroquials. Algunes d’aquestes mesures són les campanyes de detecció i reparació de fuites, que permeten reduir el percentatge de pèrdues, i la instal·lació d’aparells de telegestió dels dipòsits, que permet fer-ne un seguiment acurat minut a minut.

tracking