Escaldes

El PS, SDP i desencantats amb DA acorden una llista conjunta

La llista no portaria les sigles de cap partit i inclouria independents que han donat suport anteriorment a Demòcrates

El president del PS, Pere Baró.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS), Progressistes-SDP i membres de la societat civil sense afiliació política han arribat a un acord per presentar una llista conjunta a les eleccions comunals vinents, previstes per al 17 de desembre. La candidatura, segons va poder saber aquesta publicació, no portaria les sigles de cap partit i inclouria figures que en comicis anteriors han donat suport a Demòcrates i que estan desencantades amb el partit.

Quin efecte tindrà el retorn del PS a la política comunal escaldenca després del divorci amb la cònsol major, Rosa Gili, ja fa més de dos anys? El president dels socialdemòcrates, Pere Baró, va negar al Diari que presentar una tercera llista a Escaldes-Engordany hagi de beneficiar necessàriament la candidatura demòcrata per la divisió del vot de centreesquerra. “Es dona per fet que qui va votar DA a les generals votarà DA a les comunals, i no és així”, va afirmar el líder del PS, que va remarcar que la seva proposta urbanística és molt diferent de la de la cònsol. Per la seva banda, la coordinadora de SDP a la parròquia, Elisabet Zoppetti, va afirmar que el panorama polític a Escaldes és molt obert i, per tant, es fa difícil predir quins seran els resultats dels comicis comunals: “Caldrà veure quina llista fa DA i també Gili, que encara no ha dit que es presenta”.

La reconciliació entre la cònsol major i el PS per presentar-se en aliança a les comunals i evitar la victòria de DA és ara com ara impossible. Tot i que hi ha hagut negociacions entre les parts, l’escull principal a la coalició són les quotes impagades al partit que els socialdemòcrates reclamen a la mandatària. No hi ha hagut entesa, encara que la formació havia arribat a posar sobre la taula la renúncia a cobrar part d’aquests diners, una quantitat que puja a 30.000 euros. L’afer es troba a la Batllia.

El que és una incògnita és qui encapçalarà la llista forjada pel PS i SDP. La formació socialdemòcrata va proposar a Jordi Font de liderar una llista, però l’exconseller general s’hi va negar.

Pel que fa a l’acord del PS amb Enric Dolsa per presentar una candidatura conjunta a Ordino, promogut pel comitè local de la parròquia, l’executiva nacional va decidir dilluns que, com la resta de pactes, només tirarà endavant si ho aprova la militància. Tot i que Baró no és partidari de la coalició amb el líder de X’Ordino, va recordar que l’última paraula la tindran els membres del partit.

A Canillo l’estratègia del PS consistirà a repetir l’aliança amb l’entorn d’Objectiu Comú, únic grup de la minoria comunal, amb l’objectiu d’oferir una alternativa a l’hegemonia demòcrata. A Sant Julià de Lòria sembla que l’acord entre el PS i SDP ja està tancat per presentar una llista conjunta el 17 de desembre, mentre que a la Massana i Encamp els comitès locals encara estan treballant amb altres formacions polítiques, entre les quals hi ha la plataforma Participa, de Guillem Forné, i Somveïns, per forjar aliances “progressistes”.

A Andorra la Vella, d’altra banda, cada vegada és més a prop l’acord amb Concòrdia per trencar-hi el domini demòcrata, ininterromput durant vuit anys.

tracking