ELECCIONS DEL 17-D

Demòcrates reclama a UL un mínim de quatre llocs elegibles

Unió Laurediana és conscient que una aliança amb els eterns rivals els consolida per mantenir-se al comú

Espot i Majoral en un acte a Sant Julià de Lòria.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions a Sant Julià segueixen a bon ritme, tot i que la participació del cònsol durant la setmana al Congrés de Poders Locals l’hagi alentit. Unió Laurediana (UL) i Demòcrates (DA) continuen les converses per aconseguir un pacte del qual treguin rendibilitat totes dues parts.

El comitè local dels demòcrates, que encapçala Eugeni de Santiago, sap que la millor opció és l’aliança amb l’etern rival, però ni molt menys pensen vendre la seva bossa de votants. Les seves expectatives impliquen exigir entres 4 i 5 llocs que assegurin consellers al comú en cas de victòria a la contesa electoral del 17 de desembre. Gran part de la militància laurediana hi està d’acord, amb aquesta alternativa, i una altra porció, més petita, es decantaria per una llista en solitari, encara que són conscients que la possibilitat de victòria és quasi nul·la. Admetent aquesta feblesa, el principal repte és aconseguir un bon acord amb UL que doni visibilitat als demòcrates en la gestió del comú lauredià.

UL admet que només Concòrdia pot arrabassar-li el comú. Els resultats a les darreres generals van ser un avís, de manera que l’hegemònica UL ha vist les orelles al llop i cada cop s’inclina més per la unió amb Demòcrates. El triomf per a UL és pràcticament de subsistència; després de la desaparició de terceravia del mapa nacional, és el darrer bastió on es podria començar a recompondre un partit d’abast nacional que representi una dreta més moderna que la que liderava Josep Pintat. El cònsol, Josep Majoral, ha de ser l’arquitecte d’aquest nou edifici que s’ha de començar a construir des de Sant Julià de Lòria. Una derrota a les comunals faria trontollar el projecte. En resum, UL i DA estan pràcticament obligats a entendre’s quan agafen la calculadora i fan números.

Concòrdia sap que aconseguir el comú els suposa un salt qualitatiu en la consolidació com a segona força política del país i com a alternativa a disputar la majoria al Consell General. El partit que lidera Cerni Escalé porta les converses amb molta discreció i només allà on té certes garanties de fer un bon paper. Desperta Laurèdia, la seva marca comunal, ja van ser la sorpresa fa quatre anys i Cerni Cairat encara no hi ha dit el definitiu. Després, però, que s’hagi anunciat que PS i SDP aniran junts, Concòrdia ha de confiar en una llista en solitari prou atractiva per captar el votant lauredià.

Retorn

Paral·lelament, s’està projectant una alternativa al voltant de l’excònsol Josep Miquel Vila. Certament, hi ha converses i és una possibilitat que no es pot descartar, però fonts coneixedores de les negociacions apunten que és molt complicat que qualli. Vila va ser la sorpresa fa dues eleccions derrotant Unió Liberal, però la seva gestió el va allunyar de DA i, encara que va anunciar que optaria a la reelecció, a darrera hora –pràcticament un dia abans– hi va desistir.

tracking