INTERPARROQUIAL

Somveïns manté l'aposta de tenir llista a totes les parròquies

La plataforma treballa per presentar candidatura a tot arreu, i confia en el suport dels ciutadans i els pactes amb altres forces per aconseguir-ho

Presentació de Somveïns, el mes passat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Somveïns, la plataforma sense lligams amb partits polítics que ha irromput en la precampanya de les eleccions comunals de desembre, manté l’aposta de presentar candidatura a totes les parròquies. L’objectiu és ambiciós, encara més per a una plataforma ciutadana que va donar-se a conèixer per primera vegada en públic fa poc menys d’un mes. Amb tota probabilitat, l’única força política que l’assolirà serà Demòcrates, ja sigui en solitari o bé en coalició amb altres formacions parroquialistes.

El principal impulsor de Somveïns, Xavier Surana, admet que el repte és majúscul. Tot i això, es mostra optimista: “Presentar una llista a totes les parròquies serà impossible, però treballem amb moltes ganes per ser a la majoria”. El grup confia que el suport que ha rebut de ciutadans d’arreu del país els ajudarà a tancar candidatures al màxim nombre de parròquies.

La plataforma va mantenir una reunió ahir a la tarda. En aquesta trobada va analitzar-se, entre altres coses, l’estat de les converses amb les formacions amb qui Somveïns podria fer pinya en els comicis previstos per al mes vinent. Surana va assegurar que les negociacions continuen, però no en va voler donar més detalls.

El decret governamental que fixa la data de les eleccions entrarà en vigor dilluns. El text estableix que les candidatures es podran registrar des d’aquest dia fins divendres a les 12 del migdia. Els partits, per tant, disposen d’una setmana de marge per acabar de tancar llistes i arribar a acords.

La irrupció de Somveïns ha cridat l’atenció de la majoria de forces polítiques contràries a l’hegemonia demòcrata i les formacions més petites que li són més afins, com Ciutadans Compromesos i Acció.

Aquest fet va fer-se evident el dia de la presentació en societat de la plataforma. Entre les figures polítiques més destacades que van assistir-hi hi havia el cap de l’oposició, Cerni Escalé, de Concòrdia, a qui van acompanyar la consellera general Núria Segués i altres militants del partit. També va cridar l’atenció la presència del coordinador del comitè local del Partit Socialdemòcrata (PS) a Andorra la Vella i conseller comunal, Sergi González, així com de l’impulsor de la plataforma massanenca Participa i també conseller comunal, Guillem Forné. Al públic també hi havia personalitats properes a Andorra Endavant, el partit de Carine Montaner, i exmilitants liberals.

Preveure l’impacte que tindrà Somveïns en la política andorrana és difícil de determinar. Tindrà prou força per condicionar la formació de majories als comuns? El que és clar és que mirarà de sumar amb els descontents amb DA per forjar alternatives de govern.

tracking