Una passarel·la sobre el riu donarà accés al colomer de Rocafort

El comú de Sant Julià de Lòria instal·larà una passarel·la sobre la Valira per accedir al colomer de Rocafort, que el Govern rehabilitarà i divulgarà entre el públic.

El colomer de Rocafort.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A l’entrada sud del túnel de la Tàpia, encaixat entre la carretera i el riu Valira, hi ha els vestigis del colomer de Rocafort. Antigament propietat de casa Huguet i avui part del patrimoni immobiliari del comú de Sant Julià de Lòria, el colomer manté la típica estructura en forma de torre quadrada, tot i que s’ha malmès amb el pas del temps, i de la coberta ja no en queda res.

Els colomers són un tipus d’edificació civil molt nombrosa a Andorra i amb una presència al país des del segle X dC., tal com apunta Pere Canturri a l’assaig Els coloms i els colomers, inclòs en la compilació de la seva obra escrita. Amb l’objectiu de preservar aquesta obra arquitectònica i donar-la a conèixer entre residents i visitants, el Govern es va comprometre l’any passat a rehabilitar-la.

El comú, per la seva part, va anunciar que finançaria la construcció d’una passarel·la sobre el riu perquè els visitants puguin accedir-hi en el futur. El colomer sempre ha estat relativament aïllat del nucli urbà de Sant Julià. Davant del colomer, a l’altra banda del riu, hi havia antigament el molí comunal. En aquesta mateixa parcel·la hi ha avui l’edifici administratiu del comú.

El concurs per adjudicar el projecte i direcció d’obra de la passarel·la va publicar-se al BOPA aquesta mateixa setmana. Segons l’edicte comunal, les empreses poden presentar-hi ofertes fins al 15 de desembre a la una del migdia. L’obertura de les propostes entregades al comú es farà el 19 de desembre a dos quarts de deu del matí. Un cop disposi del projecte, la corporació convocarà un altre concurs per adjudicar les obres de construcció i instal·lació de la passarel·la. El comú calcula que la inversió podria pujar a uns 350.000 euros.

El cònsol major lauredià, Josep Majoral, va destacar que la voluntat del comú en aquest projecte és posar a l’abast dels ciutadans un element patrimonial fins ara força desconegut. “Volem fer accessible a tothom el patrimoni arquitectònic de la parròquia”, va afirmar el màxim responsable del comú en declaracions al Diari.

Els colomers i la cria de coloms tenien una importància cabdal en l’economia domèstica de l’Andorra tradicional, ja que eren una font de proteïna animal en un entorn d’escassetat. En el futur, la voluntat del Govern és integrar el colomer de Rocafort en un discurs interpretatiu dels colomers de torre d’abast nacional, adreçat a residents i turistes.

tracking