ENCAMP / CANILLO

Les zones en disputa no es podran explotar fins que no s'adjudiquin

Saetde no podrà fer cap activitat als terrenys on hi ha discrepàncies fins que no se’n resolgui la titularitat

El pic de Maià, vist des del cap del port d'Envalira.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos terrenys en disputa entre Canillo i Encamp situats dins dels límits de la nova concessió a Saetde no es podran explotar mentre no se’n resolgui la titularitat, segons va assegurar ahir la cònsol major encampadana, Laura Mas, en una conversa amb el Diari. A més, si un jutge dictamina que són part de la parròquia de Canillo, automàticament quedaran fora de la concessió. “No ens apropiarem de res que no sigui de la parròquia. La concessió és bona per a Encamp i respecta els drets del comú de Canillo”, va afirmar.

El comú encapçalat per Francesc Camp va anunciar la setmana passada que cursaria un recurs administratiu contra la concessió perquè amplia els límits a dos terrenys on encara hi ha discrepàncies per resoldre. Mas va apuntar que el comú d’Encamp hi respondrà pròximament i va mostrar-se convençuda que els arguments de Canillo per recórrer contra l’acord amb Saetde no tenen recorregut.

El primer terreny, el més gran en extensió, se situa al pic de Maià. Es tracta d’una zona de pasturatge d’estiu on sol anar a péixer la vacada de Canillo. El segon terreny, més petit, queda a tocar del riu de Massat. La qüestió de la propietat en aquesta zona ha motivat litigis entre les dues parròquies des de fa com a mínim 18 anys i, després de múltiples recursos encreuats, va arribar a la Batllia. La instrucció judicial del cas va tancar-se el març de l’any passat i la sentència encara no s’ha fet pública.

El tercer i últim terreny que el comú de Canillo considera que també hauria de quedar fora de la concessió està situat a la zona del pla de les Pedres. Tot i que és propietat del comú d’Encamp arran de la sentència de Concòrdia del 2000, el comú de Canillo considera que l’espai ocupat pel telecadira del pla de les Pedres i la seva zona esquiable, actualment gestionats per Ensisa, també hauria de quedar fora de la concessió. Mas, per la seva part, va recordar que els terrenys, en qualsevol cas, són del comú d’Encamp. D’altra banda, va detallar que en el proper mandat la corporació i Ensisa hauran de negociar el cànon per l’explotació de les instal·lacions dins de territori encampadà. El giny és estratègic, ja que enllaça la zona esquiable d’Ensisa amb la de Saetde i, per tant, permet mantenir la connectivitat entre dominis.

La nova concessió de les pistes d’Encamp a Saetde ja està adjudicada. El proper pas, va apuntar Mas, serà formalitzar l’acord: “Esperem que puguem signar el contracte de concessió al final d’aquest mes.” L’empresa encarregada de la gestió de les pistes de Pas de la Casa-Grau Roig començarà a pagar el nou cànon al comú d’Encamp aquest mateix any.

Si la resposta de Mas al recurs administratiu contra la nova concessió no convenç Camp, el comú de Canillo no descarta portar l’acord a la Batllia. Tot i això, el cònsol espera que el conflicte pugui resoldre’s sense haver de recórrer als jutjats.

tracking