CONNEXIÓ DE LA XARXA HÍDRICA
Més a prop l'acord entre Andorra la Vella i Escaldes per compartir l'aigua
Els dos comuns podrien arribar a un acord d’intencions durant les pròximes setmanes
Un acord d’intencions per unir la xarxa d’aigua entre els comuns d’Escaldes-Engordany i d’Andorra la Vella podria tancar-se en les pròximes setmanes. Ambdós comuns estarien predisposats a tirar endavant una interconnexió del subministrament hídric per poder abastar d’aigua l’altra parròquia en cas d’emergència.
Pel que fa als llocs on es podria produir la unió entre les xarxes, Eduard López Mirmi, president de Capesa, va afirmar que tant els enginyers d’Andorra la Vella com els d’Escaldes ho tenen “molt clar”, però encara no es pot revelar l’emplaçament fins que s’arribi a un acord definitiu entre els comuns i que ho avali un enginyer que les dues entitats es posin d’acord per contractar. A més, el president de Capesa també va avançar que el punt des d’on s’agafarà l’aigua no serà el mateix per als dos comuns.
Sobre el funcionament del projecte, López va afirmar que un cop es tanquin els acords entre la capital i Escaldes es contractarà un enginyer per realitzar l’estudi i s’habilitarà un seguiment per poder mantenir un control d’allò que es vagi realitzant.
D’altra banda, López va apuntar que caldrà definir bé quines seran les causes extraordinàries per les quals un comú pugui enviar aigua a l’altre, i també va remarcar que aquest acord és de “solidaritat” i que “en cap cas” es tracta d’una unió total del subministrament d’aigua, ni “cap dels dos comuns absorbirà competències de l’altre”.
Que el comú de la capital i el d’Escaldes comparteixin els recursos hídrics no és quelcom nou, va assegurar López, ja que actualment l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, que es troba al límit de la parròquia d’Andorra la Vella, és subministrat d’aigua pel comú d’Escaldes, però hi ha un acord d’actuació per si algun dia hi hagués un tall del subministrament o alguna altra emergència amb el sistema hídric de l’hospital, llavors Andorra la Vella seria la que s’encarregaria de proveir aigua a l’hospital.
D’una manera similar, el cònsol major de la capital, David Astrié, va parlar del projecte a la Fira i va afirmar que “d’això se’n porta parlant quatre o cinc anys”, ja que era necessari tenir un sistema de seguretat que pogués abastir d’aigua els dos comuns en cas de necessitat. Llavors, Astrié va assegurar que hi havia molt bona predisposició entre els comuns i que la proposta estava “sobre la taula”. No obstant això, també va afirmar que encara faltava tancar els aspectes tècnics del projecte.
El subministrament d’aigua entre parròquies va ser notícia fa poc per la situació que es va viure a la Massana, on els efectes de la sequera van obligar a traslladar aigua en camions cisterna per poder abastir la parròquia. Actualment, els dipòsits de la Massana han recuperat el cent per cent de la capacitat.