Neguit dels propietaris de terres per les restriccions urbanístiques a Ordino

Terrenys que tenien un alt valor segons l’edificabilitat passaran a no tenir-ne perquè no s’hi podrà construir

Mapa urbanístic amb la qualificació dels terrenys

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La nova revisió del pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP) inquieta els propietaris. El text va entrar dijous en període d’exposició pública, una setmana després que s’aprovés per unanimitat en consell de comú. Tot i que encara no n’ha pogut estudiar a fons els detalls, Ramon Rossell, propietari a la zona de la borda d’Ansalonga, ja ha pogut comprovar com els seus terrenys perden tot el valor arran dels canvis en la normativa urbanística. “He passat de tot a res”, afirma. També Josep Duró, president de l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes (APTA), es mostra crític amb aquesta revisió, tant per la forma com pel moment.

Tampoc ha agradat dins d’ACO+DA aquest regalet de l’encara cònsol, Josep Àngel Mortés, a una setmana de les eleccions comunals. Alguns ho consideren com una vendetta per l’afer fracassat del geriàtric. D’una banda, la població ho percep com una mesura positiva dins del context de l’especulació immbiliària, però els propietaris dels terrenys afectats (i votants) veuen com els seus terrenys han passat a no tenir valor, i alguns d’ells estaven com a garantia davant dels bancs a canvi de crèdits. És, per tant, un escenari molt complex i difícil d’explicar. En l’àmbit nacional, alguns polítics temen un efecte contagi de propietaris de terres d’altres parròquies que decideixin edificar abans de veure’s afectats per una decisió com la que ha adoptat el comú d’Ordino, que va ser aprovada unànimement a la sessió de comú de final de novembre.

Rossell és el titular d’unes propietats que, segons el POUP encara vigent, tenen la qualificació de zona urbana consolidada i que passaran a ser terrenys desclassificats, no edificables, un cop s’aprovi definitivament la revisió. Es tracta d’uns terrenys, a més, on ha invertit els últims anys perquè s’hi pugui edificar. Segons explica al Diari, va construir-hi els vials, va fer-hi arribar els serveis bàsics i va fer les cessions corresponents al comú, tal com preveu la normativa urbanística. Ara no s’hi podrà fer res.

Rossell se sent dolgut no tan sols per l’impacte de la nova revisió en el valor dels seus terrenys, sinó també en el del conjunt de terres de la vall d’Ordino. La nova normativa, en període d’al·legacions per un període de 60 dies, és molt restrictiva en aquesta zona de la parròquia, mentre que al poble d’Ordino i als nuclis permet una edificabilitat més alta. Rossell no dubta a afirmar que la nova revisió “fa pagar justos per pecadors”. Els propietaris de la vall, argumenta, han demostrat al llarg dels anys que tenen “una visió prudent” i “a llarg termini” del creixement urbanístic. Ell mateix encara no havia edificat en molts terrenys on, segons la llei encara vigent, podia fer-ho.

El propietari està d’acord a posar ordre a l’urbanisme, però defensa que les restriccions han de ser “proporcionals” i no pas “aleatòries”, com exemplifica el seu cas. Addueix, a més, que una normativa tan severa pot incentivar comportaments “especulatius” per part dels propietaris i que, davant la perspectiva que les seves propietats perdin tot el valor, prenguin decisions “a curt termini” per treure’n rendiment.

Rossell espera que el POUP no esdevingui “un cavall de batalla polític”. Per la complexitat tècnica de la normativa urbanística, val més que no sigui brandada com una arma en les guerres entre partits. El propietari ordinenc espera que en les properes setmanes pugui tractar el seu cas amb els tècnics a qui el comú ha encarregat la revisió del POUP.

Duró, per la seva banda, reconeix que el creixement urbanístic estava desbortat i immers en un caos després de la Llei d’inversió estrangera i acusa els responsables polítics de falta de valentia per “adoptar mesures preventives”. Afegeix que només es busca el diner fàcil amb pisos turístics i la construcció per a la venda, i que era obligat aturar aquest creixement descontrolat. L’excònsol constata que els terrenys tenen el valor segons els metres quadrats edificables, i per tant els grans perjudicats són els propietaris que fins ara havien descartat la inversió estrangera per mantenir les terres dins del sector primari i respectant el paisatge “que es mereix la parròquia”.

Duró opina que no s’ha valorat bé l’impacte d’aquesta mesura en un moment preelectoral i que tampoc “no s’han tingut en compte les conseqüències als propietaris”, que fins dijous passat desconeixen al detall el contingut de la revisió del pla d’ordenació i urbanisme parroquial. Duró es va mostrar caut, però de manera directa va recordar que la Constitució fa referència al dret a la propietat privada “i no es poden acordar decisions extremistes”. L’excònsol va remarcar que “hi ha terrenys que tenien molt valor i ara és zero, hi ha gent que confiava de construir una casa en aquella terra i ja no té aquest dret”. I va afegir: “Hi ha famílies que han hipotecat sobre el valor de la seva propietat, i ara probablement tindran un problema amb la seva entitat bancària.” I va recordar que va tenir dues reunions amb Mortés: “A la primera em va obrir la mà, a la segona me la va tancar.”

Duró va considerar important abans de les al·legacions “que hi hagi un diàleg per parlar de tots els problemes que envolten una decisió tan important, perquè ara mateix és una decisió de risc”, alhora que es va referir a les possibles escletxes legals per envair competències que no són comunals i ignorar la Constitució.

tracking