El comú ha enviat deu mostres de tifes de gos a analitzar en sis mesos

La corporació no ha imposat encara cap multa perquè està a l’espera dels resultats per determinar si es pot multar el propietari incívic

Agents cívics el dia que arrencava l'anàlisi de l'ADN de les femtes.COMÚ ALV

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’anàlisi de l’ADN dels excrements dels gossos per poder enxampar i sancionar els propietaris incívics que no els recullen de la via pública encara no ha implicat cap multa a Andorra la Vella. La corporació ha indicat que fins al moment s’han enviat deu mostres a analitzar i que s’està a l’espera dels resultats del laboratori per determinar si es pot identificar el ca i, per tant, l’amo. El comú va encetar el passat mes de maig la recollida després d’un procés que va arrencar amb l’anomenat genotipatge per tenir censats i identificats tots els gossos de la parròquia. Però indiquen que no és evident que totes les tifes abandonades al carrer es puguin enviar a analitzar perquè qualsevol contaminació –per exemple que un vianant despistat l’hagi trepitjat– ja les invalida.

Els cos d’agents cívics del servei de circulació impulsat a finals de l’any passat és l’encarregat d’aquesta tasca. Es tracta d’un grup que té sota la seva competència una àmplia tipologia d’actuacions que, segons va informar la corporació, han implicat des de l’1 de gener fins al darrer dia de l’octubre 1.868 multes fruit de gairebé 4.700 actuacions. Entre les seves funcions hi ha els controls i denúncies per infraccions a la normativa de trànsit, inspeccions relatives a la higiene de la via pública, vigilància de conductes incíviques o vandàliques, vetllar pel compliment de la normativa de terrasses, supervisar les zones d’estacionament amb parquímetre per verificar si els vehicles posen o no tiquet –és la infracció que implica més multes– o verificar que les obres amb afectació a la via pública compleixen amb els permisos corresponents. Sobre els animals de companyia, tenen entre les competències des de comprovar que l’animal està censat a les actuacions relacionades amb la brutícia als carrers provocada pels excrements que no es recullen o els pixats que no es ruixen amb aigua.

Precisament la dificultat per enxampar els propietaris infractors va ser el que va moure els comuns a promoure la recollida de l’ADN, una iniciativa de la qual s’ha desmarcat Escaldes –i que va provocar també els dubtes dels veterinaris– que va arrencar amb la campanya de genotipatge dels animals de companyia necessària per disposar d’un cens per després poder creuar les mostres d’ADN. Una iniciativa que les corporacions van subvencionar durant una primera etapa. Qui no ha complert amb aquest tràmit també s’enfronta a una multa. Culminat aquest procés, cada comú ha seguit el seu camí fomentant en primer terme la conscienciació. Ordino informava el passat mes de juny que ja havia multat els primers sis propietaris gràcies a la identificació per ADN després de posar en marxa la nova normativa al març.

El procés de recollida ha de garantir que la mostra sigui vàlida un cop arribi al laboratori. Per això, els agents de circulació de les diferents parròquies han rebut formació específica per fer el procediment.

tracking