reportatge

'L'última ossa d'Ordino' va tenir un clar regust electoral

Els polítics van ser el blanc de la sàtira en la representació de la faula burlesca, que va descobrir-nos una nova llista electoral, amb noms com Henry Agredolça i Mar BarRUFOna

La plaça, plena en la representació infantil.V.G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com no podia ser d’una altra manera, la representació de L’Última Ossa d’Ordino d’aquest any va tenir un clar regust electoral. Un centenar de persones van congregar-se ahir al migdia al Prat de Call per cargolar-se de riure amb l’humor satíric de la faula burlesca, sempre adaptat a l’actualitat.

Alguns dels candidats als comicis del proper 17 de desembre i algunes de les principals figures polítiques del país van rebre de valent. Cap al final de la representació, el Cavaller, personificació de l’Andorra terratinent, escanyapobres i especuladora, va repartir uns fulletons entre el públic. En desplegar-los, el públic va esclafir a riure en adonar-se que es tractava d’una papereta electoral: la del partit R.A.N.C.I.S., sigla que significa Relíquies Andorranes, Notables, Cagabandúrries i Sapastres.

Encara va riure més quan va repassar els noms de la llista. L’encapçalava el Cavaller. El seguien altres figures amb una semblança només casual amb la realitat, com ara Xavier Spotify, Henry Agredolça, Mar BarRUFOna, Rita Marsol, Jean Michel Petancagol, Ward Essències Betriu, Pere Menys, Oncle Sam Durolex, Piu, piu, piu vola cap al niu. Els suplents de la candidatura eren Josep Àngel Caigut i Eva Malèfica.

Durant la representació no van faltar referències al creixement urbanístic de la parròquia i a la propera revisió del Pla d’Ordenació i Urbanisme Parroquial (Poup), així com a les manifestacions per l’habitatge i a la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol. “Cada vegada tenim més cases i pisos! Vinga construir! I són pisos de luxe que compren gent de fora! Han fet de la nostra parròquia una parròquia de pijos forasters!”, va etzibar un dels dallaires.

Aquest any per primera vegada l’espectacle va començar amb una introducció, El despertar de l’osseta d’Ordino, de què van encarregar--se els més petits. “Ens ha pujat molta canalla, la qual cosa ens satisfà molt perquè garanteix el relleu generacional. El que hem volgut és que tinguin el seu protagonisme”, va afirmar Albert Roig, president de l’Associació Cultura Popular d’Ordino. Roig va assegurar que aquest any han participat més nens que adults en la representació.

El president de l’entitat ordinenca va assenyalar que quan va recuperar-se la tradició de l’Ossa “érem vuit persones”, mentre que aquest any el cos d’actors és d’una trentena de persones. I això, va afegir Roig, sense comptar-hi els qui “no han pogut entrar en la representació” per la limitació de places, ja que “arriba un moment en què no hi pots fer cabre més gent”. Quin és el secret d’aquest èxit? Un factor que hi ajuda, va respondre Roig, és que “cuidem i mimem molt el planter, i el que procurem sempre, ja sigui a través de xerrades a les escoles o en fòrums juvenils, és explicar les tradicions als més petits”. Un cop has consolidat un grup de nens, per petit que sigui, no és difícil fer-lo créixer, ja que “et porten l’amiguet i vas fent un nucli més compacte”. El noi que fa de Cavaller, va apuntar Roig i com a exemple de la consolidació d’aquest relleu generacional, ja feia de figurant el 2017.

tracking