El comú i la propietat negocien per acabar les obres del Roc de Caldes
Els titulars de l’immoble van entrar una sol·licitud per enllestir l’ampliació de l’edifici la primavera del 2022
El departament d’Urbanisme del comú d’Escaldes-Engordany manté converses amb la propietat de l’hotel Roc de Caldes amb l’objectiu que acceleri les obres d’ampliació de l’edifici, segons van confirmar ahir al Diari fonts de la corporació. La propietat de l’immoble, que està situat a la perifèria nord de la parròquia, va entrar una sol·licitud al comú per enllestir l’ampliació de l’establiment hoteler fa més d’un any, la primavera del 2022. Els treballs, en aquests mesos, no sembla que hagin avançat gaire. Una xarxa de protecció cobreix la baluerna, però la fesomia de l’edifici és la mateixa des de fa anys. L’estructura està acabada, però encara no hi ha finestres i els interiors són diàfans.
La propietat de l’hotel Roc de Caldes va cursar la llicència d’obres poc abans que acabés el termini de divuit mesos que el ministeri de Territori i Habitatge va decretar el maig de l’any 2020. Si no ho hagués fet, la part de l’ampliació que havia quedat pendent d’enllestir s’hauria d’haver enderrocat, tal com estableix el reglament de la construcció. Fonts del comú escaldenc van confirmar que actualment no hi ha cap més edifici per acabar a la parròquia.
L’edifici és titularitat de la societat Asdepic SA, vinculada al Grup Cachafeiro. Un dels motius que explica l’endarreriment dels treballs d’ampliació és el ligiti que va enfrontar aquesta empresa amb la constructora Cevalls, del Grup Heracles. El fet que va desencadenar el conflicte va ser l’impagament, per part de la promotora, de les obres contractades a la constructora. Cevalls va denunciar el cas als jutjats. No hi va haver sentència, ja que la situació va desencallar-se l’estiu del 2017 gràcies a un acord milionari extrajudicial entre les parts.
Tot i això, la continuïtat dels treballs va quedar en suspens. D’entrada, perquè l’acord no preveia aquest punt. L’aturada de les obres, i la posterior judicialització del cas, van ser les conseqüències de diversos incompliments per part de la propietat de l’immoble, que impedien mantenir el pla de treball inicial. A tot plegat cal afegir contínues modificacions dels projectes, problemes en les certificacions i treballs no pressupostats. Uns canvis que la propietat pretenia que assumís la constructora. A més, des del començament de les obres els promotors van canviar d’arquitecte, de responsable del control de qualitat i també de constructors. El conflicte estava servit. Que el cas arribés als jutjats era inevitable.
El Govern va modificar el reglament de la construcció el maig del 2020 per evitar que hi hagi edificis que quedin inacabats de manera indefinida. El text estableix que el comú ha de requerir al titular de la llicència que enderroqui els immobles per acabar un cop hagin passat 12 mesos des de la data de caducitat de la llicència urbanística i si l’edifici ni disposa dels tancaments, la coberta, les façanes i els acabats exteriors finalitzats. Els costos de l’enderroc van a càrrec del titular de la llicència. Si dins el termini fixat pel comú el titular de la llicència no ha executat les ordres, la corporació haurà d’enderrocar l’edifici.
Pel que fa als edificis inacabats ja existents, el Govern va aprovar una disposició transitòria que estableix que els comuns poden atorgar llicències per acabar-los, complint la normativa urbanística vigent en la data de la llicència caducada. D’aquesta manera, l’executiu va donar un termini de divuit mesos, des de l’entrada en vigor del reglament, perquè els propietaris dels edificis poguessin presentar la sol·licitud.
UNA OABRA ATURADA
1 Els interiors de l'edifici per acabar
L’estructura de l’edifici fa anys que està acabada, però encara no hi ha finestres i els interiors són diàfans. Els treballs no han avançat gaire.
2 Un conflicte que es remunta al 2017
Un conflicte entre la promotora, el Grup Cachafeiro, i la constructora, Cevalls, va portar el cas als jutjats, resolt gràcies a un acord extrajudicial milionari.
3 L'immoble, acollit a la moratòria
L’edifici va acollir-se al termini de 18 mesos obert pel Govern el maig del 2020 per presentar una sol·licitud per enllestir les obres inacabades.