Reportatge
Més trobades amb els padrins
Els alumnes de l'escola andorrana d'Ordino proposen al consell d’infants que s’organitzin activitats intergeneracionals amb la gent gran a la casa pairal.
La transformació de la família nuclear (també la monoparental) en el model familiar hegemònic i el trencament de la transmissió cultural intergeneracional entre avis i nets són fenòmens cada vegada més consolidats arreu del món desenvolupat. S’afebleixen els llaços comunitaris tal com avança la modernitat tardocapitalista. Segurament perquè enyoren recuperar aquest contacte amb les generacions més grans, els alumnes de l’escola andorrana d’Ordino van proposar ahir en sessió ordinària del consell d’infants que cada mes el comú organitzi una trobada mensual a la casa pairal per compartir una estona amb els padrins de la parròquia.
Aquesta és una de les propostes que els alumnes les escoles andorrana i francesa d’Ordino volen tirar endavant durant aquest curs escolar. Es tracta de set iniciatives que els cònsols van valorar molt positivament i que s’han compromès a traslladar a la propera majoria que surti escollida en les eleccions comunals. El cònsol major, Josep Àngel Mortés, va qualificar “d’interssantíssima” la iniciativa d’organitzar trobades intergeneracionals, mentre que la cònsol menor, Eva Choy, va destacar que es pot posar en marxa de manera immediata.
L’escola francesa, per la seva part, va presentar quatre propostes. La primera és organitzar una bicicletada per animar els ciutadans a fer esport i, alhora, difondre els millors consells per circular amb seguretat. Els estudiants també volen dissenyar unes samarretes i vendre-les amb l’objectiu de destinar la recaptació a projectes d’Unicef. Els élèves, a més, volen que els camins per anar a l’escola siguin més segurs i també demanen al comú que organitzi una altra sortida per recollir burilles de cigarretes la primavera de l’any vinent, una iniciativa que arribaria a la quarta edició si la propera majoria decidís de tirar-la endavant.
Els alumnes de l’andorrana, d’altra banda, van suggerir que s’instal·li un contenidor de compostatge a prop de l’escola per reciclar restes de menjar i impulsar la creació d’un grup de voluntaris per ajudar els veïns de la parròquia que ho necessitin. Totes les propostes van ser celebrades pels cònsols.
Ja en el torn de precs i preguntes per als cònsols, els alumnes dels dos centres escolars van plantejar a Mortés i Choy diversos dubtes sobre qüestions com el funcionament de la il·luminació de parcs i carrers, el sistema de recollida de deixalles i les condicions dels lavabos públics. En acabar, el cònsol major va assegurar que, per a ell, els consells “més macos” del mandat han estat els d’infants, ja que s’hi solen fer propostes “molt interessants”. Al seu torn, la cònsol menor va traslladar als alumnes la satisfacció dels cònsols “per les propostes que ha fet aquest consell d’infants i els temes tractats”. A més, va expressar un desig: “Espero que les propostes es duguin a terme i en properes edicions, també.”
Aquest és l’últim consell d’infants que ha acollit el comú d’Ordino en el mandat que està a punt d’acabar. També és l’últim en què participarà Mortés, ja que, tal com va anunciar fa uns mesos, es retira de la carrera política definitivament. Choy, per la seva part, no descarta tornar-hi en el futur.