El poble d'Ordino té el 90% d'equipaments de la parròquia

La majoria d’edificis (51,11%) són instal·lacions esportives i de lleure, sense comptar-hi Ordino Arcalís i el golf

Uns turistes abandonant un hotel de la parròquia.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Nou de cada deu equipaments de la parròquia són al poble d’Ordino. Segons la revisió del pla d’ordinació i urbanisme parroquial (POUP), actualment en període d’exposició pública, el 88,47% del sòl destinat a equipaments està situat a Ordino. En termes absoluts, aquest percentatge equival a 47.412 metres quadrats. Les parcel·les ocupades per equipaments, tant públics com privats, ocupen una superfície total de 53.594 metres quadrats. La parròquia disposa actualment d’un total de 59 equipaments, 44 de propietat pública i 15 de propietat privada.

El segon poble de la parròquia que concentra més edificis d’aquesta tipologia és la Cortinada, amb 2.834 metres quadrats, és a dir, el 5% del total del sòl. La segueixen Llorts, amb 1.206 metres quadrats, el Serrat, amb 1.110 metres quadrats, i Sornàs, amb 930 metres quadrats, xifres que se situen prop del 2% del total. A la cua hi ha Ansalonga, amb 102 metres quadrats, i Arans, que no disposa d’equipaments.

La majoria d’equipaments (51,11%) són instal·lacions esportives i de lleure, que en total ocupen 27.392 metres quadrats de superfície. El còmput no inclou ni el camp de neu d’Ordino Arcalís, de 6.798.053 metres quadrats, ni el Club de Golf Vall d’Ordino, de 52.195 metres quadrats. Si s’hi incloguessin, el sòl d’equipaments esportius i de lleure suposaria el 99,62% del total.

En segon lloc (20,31%) hi ha els equipaments educatius, que ocupen 10.884 metres quadrats, seguits dels serveis funeraris i religiosos (13,62%), els equipaments culturals (9,52%), els administratius (5,32%) i els sanitaris, assistencials i socials, a què només es destinen 72 metres quadrats, és a dir, el 0,13% del total.

El text de la revisió del POUP assenyala que en les normes urbanístiques vigents només es qualifiquen com a sistema d’equipaments 14 dels 59 equipaments reconeguts pel comú. D’aquests, la corporació tampoc n’ha fet fins ara una relació “detallada i qualificada”.

Pel que fa al desenvolupament dels equipaments en el plantejament, els redactors de la revisió assenyalen que fins ara la normativa urbanística “en pocs casos” definia “la implantació obligatòria d’una reserva d’equipament dins del percentatge de cessió previst del 15%”. La revisió conclou, en aquest sentit, que “no existeix una voluntat planificadora del model d’implantació d’aquestes reserves d’equipament dins el territori ni estructuració de les mateixes”.

El POUP actual preveu sis reserves de sòl per a la implantació d’equipaments en quatre unitats d’actuació de sòl urbanitzable. Dues d’aquestes ja tenen aprovat el projecte d’urbanització, que destina 6.215 metres quadrats a equipaments. Les altres dues encara no disposen del pla d’urbanització. Les redactores de la revisió del POUP critiquen que aquestes reserves no sempre s’emplacen garantint-ne la millor funcionalitat.

Si no s’inclouen en el còmput les pistes d’esquí i el golf, els equipaments que ocupen més superfície són el camp de futbol (9.156 metres quadrats), el parc acrobàtic de tirolines de Segudet (9.156 metres quadrats), la zona esportiva a l’escola andorrana de secundària (5.094 metres quadrats), el centre de tecnificació esportiva (5.034 metres quadrats) i l’escola andorrana de primària (4.522 metres quadrats). Tots els equipaments citats estan situats en terreny comunal. El parc acrobàtic de tirolines està explotat per una empresa privada.

tracking