INTERPARROQUIAL

Els vuitanta càrrecs electes dels comuns freguen la paritat de gènere

A Canillo, la Massana i Andorra la Vella predominen els representants masculins, mentre que a Escaldes, Sant Julià, Ordino i Encamp hi ha equilibri

Els consellers de comú de Sant Julià de Lòria, dijous.COMÚ DE SANT JULIÀ DE LÒRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb les dades a la mà, es pot afirmar que hi ha paritat de gènere als comuns. Si més no, entre els càrrecs electes sorgits de les darreres eleccions comunals, les del 17 de desembre passat. Així, l’anàlisi de les dades mostra que, del total de 80 consellers escollits, 43 són homes i 37, dones. Unes xifres que, en termes percentuals, equivalen al 53,7% i al 46,3%, respectivament. Una diferència mínima, gairebé insignificant, a favor dels homes.

La parròquia menys paritària és la primera en l’ordre protocol·lari: Canillo. Tot i això, la diferència tampoc és abismal, ja que els homes són sis dels deu consellers elegits. És a dir, el 60%. En aquest cas, això sí, els cònsols major i menor són homes: Jordi Alcobé i Marc Casal.

A la Massana també predominen els homes i, com passa a Canillo, ho fan amb una diferència ajustada. Els consellers de gènere masculí hi representen el 58,33% del ple del consell (set, en termes absoluts), mentre que les conselleres dones són el 41,67% (cinc). En aquest cas el càrrec de cònsol major l’ostenta una dona, Eva Sansa, i el de cònsol menor, un home, Roger Fité.

Les xifres de la capital semblen una còpia de les de la Massana. A Andorra la Vella també set dels 12 consellers són homes i cinc, dones. Els percentatges assignats a cada categoria són, per tant, els mateixos. Aquí, però, el repartiment dels càrrecs de cònsol major i menor s’inverteix. La primera posició en l’ordre jeràrquic del comú és per a Sergi González. La segona, per a Olalla Losada.

No hi ha cap comú amb predomini femení. A Sant Julià de Lòria, dones i homes es reparteixen a parts iguals les cadires el consell de comú. A Laurèdia els càrrecs de màxima autoritat de la corporació estan ocupats per Cerni Cairat, com a cònsol major, i Sofia Cortesao, com a cònsol menor.

A la resta de parròquies la situació és idèntica. A Encamp, Ordino i Escaldes-Engordany, els càrrecs electes es reparteixen exactament al 50% entre homes i dones. En aquests tres comuns, a més, el repartiment dels càrrecs de cònsol major i menor segueix el mateix patró: la posició de màxima responsabilitat és per a una dona i la segona, per a un home. Així, a Encamp la cònsol major és Laura Mas i el cònsol menor, Xavier Fernández. A Ordino, el tàndem està format per Maria del Mar Coma i Eduard Betriu. A la parròquia de l’aigua termal tornen a encapçalar el comú Rosa Gili i Quim Dolsa.

D’altra banda, dels 14 cònsols elegits, vuit són homes i sis, dones. Xifres que, en termes percentuals, equivalen al 57,14% i al 42,86%, respectivament. Quan d’aquestes dades s’aïllen els cònsols majors, la cosa canvia. En aquest cas la majoria són dones, amb una diferència de quatre a tres.

Una altra dada interessant és que la immensa majoria de dones cònsols, cinc del total de sis, ja van ser càrrecs electes en el mandat 2019-2023. Mas i Gili tornen a ser cònsols majors. Sansa, cònsol menor en els últims quatre anys amb Olga Molné, és cònsol major des de dijous d’aquesta setmana, dia en què van constituir-se els nous consells de comú sorgits de les eleccions. Coma, per la seva part, serà cònsol major després d’haver estat consellera de Finances i Pressupost el darrer mandat. Cortesao, consellera de la minoria des del 2019 amb el grup de Desperta Laurèdia, serà cònsol menor. L’única cònsol que no va ser càrrec electe en el darrer mandat és Losada. De fet, aquesta era la primera vegada que la política de Concòrdia es presentava a unes eleccions.

tracking