Ordino

El TC rebutja el recurs de Dolsa contra el pacte de socis pel laboratori

El conseller ordinenc reclamava tenir legitimació activa per iniciar un procés contra l’acord formalitzat entre l’executiu i Grifols

Dolsa, en una reunió de poble sobre Grifols.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional ha decidit no admetre a tràmit el recurs d’empara presentat per Enric Dolsa per ser part activa en el procés contenciós contra el pacte de socis formalitzat el 28 d’abril del 2021 entre el Govern i la multinacional farmacèutica Grifols per posar en marxa un laboratori d’investigació en immunologia als terrenys del Prat de la Farga d’Ordino. Els magistrats confirmen la sentència del març passat de la Batllia i la confirmació dictada per la sala administrativa del Superior el 30 d’octubre del 2023 i afirmen que la petició de Dolsa ha de ser desestimada perquè està mancada de contingut constitucional.

El conseller ordinenc de l’oposició, recentment reelegit com a conseller de la minoria, al·legava una vulneració del dret a la jurisdicció que el situaria “en una posició d’indefensió material efectiva” perquè, segons afirmava, se l’hauria privat “de manera irraonable i desproporcionada d’obtenir un pronunciament sobre el fons de la seva pretensió”.

Dolsa assegurava que pel fet de ser membre del comú “està legitimat per actuar davant la justícia pel que fa als assumptes que tinguin un interès per a la seva parròquia”. El Superior argumentava que no es compleixen els criteris que permeten determinar la legitimació activa a títol personal d’Enric Dolsa i que la legislació no reconeix la legitimació dels consellers comunals que haguessin votat en contra d’un acord comunal per interposar recurs contra actes del mateix comú. I l’alt tribunal conclou que aquesta interpretació “està fonamentada i és conforme a la seva jurisprudència”.

L’aute del TC assenyala que l’argument de Dolsa que manté que el seu mandat comunal li confereix una legitimació activa general en el procés del pacte per fer el projecte de Grifols “no és procedent”. I insisteix que la Constitució defineix els comuns com a “corporacions públiques, a les quals no confereix cap legitimació activa a una part del consell de comú”, ni a un conseller individualment.

Dolsaha fet del projecte de construcció d’un centre de recerca en immunologia, impulsat per la multinacional farmacèutica Grifols i el Govern, un dels seus cavalls de batalla principals. El polític ordinenc va impulsar, en l’últim mandat comunal, dues reunions de poble sobre el projecte, juntament amb altres figures de l’oposició a Demòcrates, com ara Jean-Michel Armengol, membre del comitè local del PS a Ordino, i Carine Montaner, impulsora i líder d’Andorra Endavant. També va promoure una manifestació silenciosa, que va recórrer el centre del poble i els terrenys del Prat de la Farga. Dolsa ha utilitzat el projecte de laboratori per mobilitzar els electors en l’últim any, tant a les generals com a les comunals.

EL PROCÉS JUDICIAL

1 L'argument de Dolsa no és procedent

El Constitucional no accepta l’argument de Dolsa que està legitimat activament en el procés del pacte de socis entre el Govern i Grifols.

2 L'Aute confirma la sentència del superior

L’aute del Superior confirma una sentència de la Batllia i un dictamen de la sala administrativa del TS. La petició de Dolsa, afirmen, ha de ser desestimada.

3 Un cavall de batalla polític per a Dolsa

El projecte de centre de recerca en immunologia és el cavall de batalla principal de Dolsa. El polític ha articulat una oposició a DA al voltant d’aquesta qüestió.

tracking