METEOROLOGIA
Grandvalira oferirà més de 220 quilòmetres esquiables el cap de setmana
Les precipitacions d'ahir van ser la primera de l’any arreu del país
Lesestacions de Grandvalira Resorts han rebut entre finals de la setmana passada i aquesta fins a 80 centímetres acumulats de neu nova que hanpermès a lesestacions del paísampliar l'oferta de pistes i obrir més de 220 quilòmetres esquiables a partir d’aquest dissabte 13 de gener. Segons informa el domini a través d'un comunicat, les estacions del Pas de la Casa fins a Canillo tindranoberts135 quilòmetres esquiables imés de 90 pistes.Pal Arinsalpassarà a tenir el 88% de les pistes obertes, prop de 55 quilòmetres dels 63 totals de l’estació,iOrdino Arcalís obrirà el 93%gràcies als més de 70 centímetres de neu nova que han rebut les dues estacions. Grandvalira Resorts es mostra positiva amb la producció de neu de cultiui ambla previsió meteorològica, en què s'esperanoves precipitacions ibaixes temperatures.
La primera nevada de l’any a cotes més baixes es va fer esperar deu dies. El matí ja apuntava a la possibilitat de precipitacions, amb núvols densos per tot el Principat, però aquestes es van fer esperar i van arribar arreu del país vora les dues del migdia. La nevada moderada es va allargar durant dues hores, ja que a primera hora de la tarda va disminuir la quantitat de les precipitacions, però sense ser, en cap cas, una gran nevada. La tarda va ser tranquil·la i al vespre i a la nit hi va haver alguna nevada feble en determinades zones del país, però amb acumulacions escasses.
“Esperem que avui al matí hi hagi molta més neu que ahir”, van dir fonts properes a Grandvalira, que van descriure la caiguda de neu com a “poca cosa”. Des de les pistes tenen l’esperança que les precipitacions vagin en augment entre avui i dijous, i que divendres, quan hi ha previsió de sol, sigui l’avantsala d’un cap de setmana potent que faci revifar l’afluència d’esquiadors a les pistes del Principat. Malgrat la nevada, l’afluència d’ahir no va tenir cap impacte notori sobre la xifra de visitants a la neu. Segons expliquen des de Grandvalira, “un únic dia de nevada no és un factor que influeixi sobre les xifres d’ocupació, però una gran nevada, en canvi, sí”.
Els gruixos de neu van oscil·lar entre els 2 i els 5 centímetres i durant tot el dia es va mantenir activat l’avís groc a totes les poblacions per sota dels 1.200 metres. A primera hora de la tarda es va activar l’alerta a Encamp i Canillo per la carretera de la Cortinada, amb el conseqüent cúmul de vehicles i densitat en la circulació. A mitja tarda, la fase groga es va estendre pel Port d’Envalira, i al vespre, a Incles. Algunes retencions van coincidir a les entrades nord i sud de la Massana, però a primera hora del vespre Mobilitat ja va informar d’una circulació fluida per tot el Principat.
Les temperatures van baixar a 2 graus negatius al centre del país i fins als -7 al Pas de la Casa i els -5 a la vila fronterera encampadana, i les màximes van arribar als 6 graus a les valls centrals. La previsió és que divendres sigui una jornada de sol i pujada de les temperatures màximes i que, si tot va bé, el sol sigui el convidat d’honor també per a un cap de setmana al qual el sector de la neu s’agafa amb “esperances”.
RECÒRD DE CONSUM ELÈCTRIC PER L'ARRIBADA DE L'ONADA DE FRED
Les baixes temperatures van elevar la potència de consum per sobre dels 131 MW i el país va assolir el seu rècord històric de consum elèctric, tant en la punta horària, a les 10 hores del matí, com en el consum de tot el dia. Es va registrar un consum elèctric de 2.567.617 kWh, la qual cosa va representar un 4,1% més que el rècord històric de consum anterior, assolit el gener del 2023, quan va ser de 2.465.000 kWh. A més, es va registrar també la punta de consum horari més elevada, que a les 10 hores del matí va arribar a 131,5 MW. Aquestes puntes de consum s’expliquen per les baixes temperatures d’aquests dies i per l’efecte de l’increment de la calefacció elèctrica, que ocasiona que els dies de més fred el consum pateixi grans augments, segons informa la FEDA. Tot i que la mitjana és superior en aquest inici de 2024, en conjunt en els darrers mesos el consum global ha restat estable respecte del 2022.