reportatge

Escudelles en remull

La pluja no va impedir que Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, la Massana, Ordino i el Pas de la Casa celebressin el dia de Sant Antoni amb un bon plat de sopa i vianda.

Veïns fent cua per la sopa a Escaldes.COMÚ D'ESCALDES-ENGORDANY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra la Vella i Escaldes-Engordany van repartir ahir 4.500 i 2.500 racions d’escudella, respectivament, amb motiu de la tradicional celebració de Sant Antoni.

La confraria de la capital va estar elaborant el plat des de les sis del matí. A la una del migdia va començar a servir-lo, després que mossèn Sàrries en fes la benedicció. Escaldes, per la seva banda, va comptar amb la participació de les associacions Amics del Pont dels Escalls i de la Unió Pro-turisme, que van estar treballant des de les cinc del matí. La pluja no va impedir la celebració de la festa i a la plaça Guillemó, abans del repartiment, ja s’havia format cua. Hi ha gent que va preferir portar el tàper per emportar-se el plat a casa, mentre que d’altres van seguir la tradició i van degustar la sopa i la vianda ben acompanyats de familiars i amics.

Els polítics, com és habitual cada any, no van perdre’s la festa. El cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, van pujar a Escaldes, on va acollir-los la cònsol major, Rosa Gili, i la resta de consellers comunals. Per la seva part, el cònsol major d’Andorra la Vella, Sergi González, va reivindicar l’escudellada popular: “És una tradició que hem d’explicar al nostre jovent. És una tradició que no hem de perdre, sinó potenciar”.

A la Massana van repartir-se més de 1.400 racions durant la jornada, que va començar amb la missa a l’església Sant Antoni de la Grella, en què va participar la coral Sant Antoni. A la jornada s’hi va sumar la cònsol major, Eva Sansa, que va ajudar a fer el repartiment dels plats, i va acabar amb les actuacions de Sara Núñez i La Ludwig Band, part del programa del festival de música SAM. La festa, com cada any, també va incloure els tradicionals encants.

El Pas de la Casa va registrar, per la seva banda, “700 racions esgotades”, segons va informar el comú en un comunicat. La plaça de l’Església de la localitat encampadana va reunir tant veïns com visitants. Hi van ser presents els cònsols, Laura Mas i Xavier Fernàndez. Els màxims responsables del comú també participaran en l’escudellada i la subhasta dels encants de Sant Antoni d’Encamp, que tindrà lloc diumenge a la plaça de Sant Miquel.

A Ordino va reunir-se una trentena de padrins i padrines per “fer el primer àpat de l’any”. La trobada amb la gent gran va comptar amb la presència dels cònsols, Maria del Mar Coma i Eduard Betriu.

A Canillo, la vianda de Sant Antoni se celebrarà diumenge a partir de la una del migdia a la plaça del Telecabina. El preu del tiquet, que es podrà adquirir a l’oficina de turisme al web del comú (www.canillo.ad), és de tres euros. Segons va informar la corporació, cada persona podrà comprar un màxim de cinc tiquets. El comú proporcionarà als comensals un recipient individual per a la vianda.

A Sant Julià de Lòria l’escudella de Sant Sebastià se servirà dissabte a partir de la una del migdia a la plaça de la Germandat.

Els encants d’Escaldes-Engordany se celebraran el diumenge 4 de febrer. Seguint la tradició, se subhastaran i sortejaran lots al més-dient de productes artesans derivats del porc, com ara llonganisses i bulls, coques masegades, de llardons i orelletes. La recaptació es destinarà a Càritas.

Un paraigua protegeix l'escudella a la capital.

tracking