OBRA NOVA A ESCALDES
Les noves torres del Clot d'Emprivat seran de quatre propietats
Gili va avançar que les construccions es troben en l’estudi volumètric per decidir la parcel·la destinada a cadascuna
Les noves quatre torres que es construiran al terreny del Clot d’Emprivat seran de quatre propietats diferents, tal com va explicar la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili, en una conversa amb el Diari. Les torres, que tindran 20 plantes d’alçada, se sumen a les tres que actualment estan en procés d’edificació i sobre les quals no va voler especificar els terminis, però “com que són construccions tan importants, els projectes seran llargs perquè no és com revisar un xalet”.
Gili va anunciar que el procediment dels quatre projectes es troba en la fase de l’estudi volumètric, és a dir, que s’està treballant per decidir en quin espai de la parcel·la es podran implantar les construccions. Un estudi que es va demanar, “ja que a dins d’una illa hi ha més d’un propietari”, va expressar la cònsol. És per aquest motiu que el projecte es troba encara en un grau molt incipient, perquè també les promotores han de proposar l’espai que tenen previst. L’espai, però, va quedar molt reduït pels interessos de les promotores a causa de l’aprovació definitiva de la modificació del POUP del 21 de març del 2023, precisament durant el primer mandat de Rosa Gili, que va atorgar des del comú una ampliació de la zona verda del Clot d’Emprivat avalada per l’informe favorable de la comissió tècnica d’urbanisme (CTU).
Una zona verda que, amb aquesta modificació, va multiplicar entre quatre i cinc vegades el seu domini d’ús públic, passant del 15% a superar la meitat, entre un 50% i un 64%, en forma de cessió per part de l’empresa constructora. Segons el comú, es vol així concentrar tot a la zona del Prat del Roure per així “ampliar el pulmó verd de la parròquia”. A escala legal, la idea que va recollir la modificació del POUP consisteix a agrupar totes les cessions per tal de disposar d’aquest gran espai públic, però mitjançant una nova figura, que és la d’espais lliures d’ús públic de titularitat privada, que implica que la superfície és pública, però el subsol és privat.
En aquesta mateixa línia, Gili es va mostrar clara en la necessitat de perpetuar l’espai públic i va voler posar èmfasi tant a l’espai previst per les promotores “com pel que s’allibera, del qual volem que sigui utilitzable i de caràcter públic”. La mateixa modificació del POUP va establir que, sota cap circumstància, les torres del Clot d’Emprivat podran créixer en altura, tant les quatre noves com les tres que actualment ja estan en construcció.
PLA URBANÍSTIC 2024
Aquesta mesura s’emmarca dins la voluntat del comú de revisar el pla d’urbanisme, el qual es va comprometre a dur a terme aquest mateix 2024. Un 2024 que va començar amb la decisió de suspendre cautelarment l’atorgament de llicències urbanístiques. La decisió, que es va prendre des del comú que Gili encapçala i que va comptar amb el suport de la minoria, es va adoptar per unanimitat en el segon comú de la parròquia, celebrat el 9 de gener. La cònsol va argumentar que necessiten els estudis de càrrega màxima, els quals, molt probablement, coincidiran amb la revisió del pla.
LES LLICÈNCIES URBANÍSTIQUES CAUEN FINS A UN TERÇ DEL 2023
Caiguda pronunciada de les sol·licituds de llicències urbanístiques a Escaldes-Engordany el 2023, que es van arrodonir en 37. Són 18 menys que el 2022, quan en van ser 55 les que van entrar a tràmit, continuant la línia del 2021, quan n’hi va haver un total de 53. La cònsol major, Rosa Gili, va afirmar que “tot i no tenir els detalls específics de les llicències, a priori, no hi ha cap motiu de fons” per a una davallada que considera com “una mica”. Gili va posar èmfasi en el fet que es miren “amb molt de rigor” els projectes i això és el possible motiu pel qual “algun no s’hagi aprovat com el volien els promotors”. Per això, va voler matisar que d’aquestes 37 n’hi ha “algunes que són d’una dimensió superimportant”.
Tanmateix, la cònsol va expressar que des del comú no han “notat” aquesta davallada i que continuen percebent un “continu interès per edificar” en la parròquia. Gili tampoc va saber especificar de quina magnitud eren les sol·licituds, si eren d’edificis, xalets o cases adossades.