Canillo
El Palau de Gel serà rendible amb 100 usuaris diaris
El comú i Ensisa esperen que les inversions en eficiència energètica puguin amortitzar-se en un període d’uns 15 anys
Les noves instal·lacions del Palau de Gel seran rendibles econòmicament si mantenen una afluència d’un centenar d’usuaris diaris. Segons va afirmar ahir al migdia en roda de premsa David Hidalgo, director general d’Ensisa, empresa encarregada de la gestió de l’equipament, les obres de construcció de l’Splash, el parc aquàtic del Palau, i els treballs de millora de l’eficiència energètica han permès “actualitzar” un edifici on feia “molts anys” que no s’invertia.
La intervenció al Palau ha costat sis milions d’euros. D’aquests, quatre corresponen a les obres de millora de l’eficiència energètica i dos a la construcció del parc aquàtic, equipat amb tres tobogans situats a set metres d’alçada i amb un recorregut de 53 metres cadascun. En la presentació als mitjans de comunicació, el cònsol major, Jordi Alcobé, va assegurar que gràcies a aquestes inversions el nou Palau estalviarà anualment uns 400.000 euros en consum energètic. Sempre, això sí, que els preus de l’energia es mantinguin més o menys estables i no augmentin exponencialment en els propers anys. La previsió del comú i la direcció del Palau és que la inversió s’hagi amortitzat d’aquí a uns 15 anys.
L’entrada a l’Splash per al públic més gran de 16 anys costarà 12 euros i permetrà accedir a les instal·lacions durant una hora. Els menors de 16 anys hauran de pagar 9 euros. A més, hi haurà diversos paquets familiars. L’entrada per a adult i un infant costarà 18 euros. Els tiquets per a un adult i dos infants o bé per a dos adults i un infant es podran adquirir per 27 euros. Les places s’hauran de reservar a través del web del Palau. L’Splash obrirà de dilluns a divendres de quatre de la tarda a nou del vespre. Diumenge tancarà a les vuit.
Per fer compatible el parc aquàtic amb la resta d’activitats, la piscina obrirà al matí només per als aficionats a la natació. Ho farà de dilluns a divendres de set del matí a dues de la tarda i, el cap de setmana, de nou a dues. L’entrada única per als majors de 16 anys serà de 7,5 euros, mentre que els infants en pagaran 6. També hi haurà paquets familiars. L’entrada per a un adult i un infant menor de 6 anys costarà 7,5 euros. Si l’infant és major de 6 anys, el tiquet combinat pujarà a 12 euros. Un adult i dos infants menors de 16 anys en pagaran 18, i dos adults i un infant menor de 16 anys, la mateixa quantitat. L’abonament per a deu entrades es podrà adquirir per 52 euros.
Una altra de les novetats del Palau és el rocòdrom. L’entrada general per als menors d’entre 6 i 15 anys serà de cinc euros i donarà accés a les instal·lacions durant tres hores. El tiquet per als adults puja a 6,5 euros. Per aquest mateix preu també podran accedir-hi amb un menor de 6 anys. Hi haurà abonaments per a cinc i deu dies, un mes i un any, amb preus que van de 21 a 220 euros. L’equipament continuarà oferint el servei de lloguer de patins de gel i organitzarà partits d’hoquei sobre gel i cúrling.
Demà hi haurà jornada de portes obertes al Palau per als residents a Canillo. L’endemà les instal·lacions obriran per al públic general amb la política de preus habitual. Diumenge hi tornarà a haver jornada de portes obertes, en aquest cas per a tots els residents del Principat. L’acte oficial d’inauguració se celebrarà a la primavera.
MIL PLAQUES FOTOVOLTAIQUES A LA COBERTA DE L'EDIFICI
A la coberta del Palau de Gel s’ha instal·lat una minicentral fotovoltaica equipada amb un miler de plaques. És el parc solar en teulada més gran d’Andorra, segons va recordar el cònsol major. Aquest sistema de generació d’energia permetrà que l’equipament sigui autosuficient. A més, fonts del comú de Canillo van afegir al Diari que, si cal, també podrà abastir l’edifici Perecaus i la casa comuna. També s’han fet millores d’eficiència energètica en la pista de gel i la piscina. L’objectiu del projecte presentat ahir és reduir les pèrdues econòmiques de les instal·lacions, que en els últims anys s’han situat al voltant de 600.000 euros anuals, a uns 200.000 euros en els propers quatre anys i, si pot ser, aconseguir no generar-ne el 2030. No obstant això, Hidalgo va recordar que la finalitat principal d’un equipament com el Palau no és generar beneficis econòmics.