Reportatge

Descontentament amb el Node

Els establiments comercials creuen que, mentre les obres es portin a terme, els disminuiran les vendes i també baixarà el turisme a la zona a causa del soroll, la pols o les vibracions

Les tanques que s'han col·locat a la plaça per les obres.Roger Saladrigues

detail.info.publicated
Roger Saladrigues

Creat:

Actualitzat:

Les obres on s’ubicarà la nova seu d’Andorra Telecom van començar aquest dilluns i s’allargaran uns trenta mesos. L’edifici Node, com s’ha batejat el projecte, ocuparà el centre de la plaça The Cloud i això genera malestar entre els comerços i els establiments perquè consideren que els afectarà les vendes i que amb el soroll hi haurà menys turisme que s’apropi a l’espai.

“L’opció més correcta seria fer una zona verda, és el que la gent vol, i no edificis, perquè d’edificis estem una mica saturats”, va afirmar Francesc Montilla, responsable de la botiga de dispositius mòbils Home Gallery, que va afegir: “No pots fer una obra d’aquesta envergadura aquí quan hi ha negocis al mig, no ho trobo normal”. “La gent podia venir aquí a passejar, a comprar o a prendre alguna cosa a les terrasses, i això ho perdrem. A Andorra no hi ha tants llocs on tinguis aquest espai al centre de la ciutat, i això ho trobarem a faltar”, va manifestar Roser Miró, titular de la Farmàcia Roser Miró. En la mateixa línia es va mostrar el director de l’Hotel Starc, Ximo Caspe, qui considera “una llàstima que es perdi un espai preciós” i alhora pensa que “hem perdut una gran oportunitat de tenir una plaça multifuncional”.

En aquesta primera setmana es van col·locar les tanques per delimitar-ne l’espai. “No tenim la mateixa visibilitat, ni el mateix pas”, va comentar Bryan Méndez, cambrer de l’hamburgueseria Goiko. El seu company de feina, el cuiner Franco Aliani, va afegir que és un “lloc de molt de pas i, tenint les obres al davant i amb la meitat del carrer tancat, no hi haurà el mateix recorregut de vianants, no se’ns veu i ens afectarà en tots els sentits”. De fet, el restaurant va obrir a finals de novembre i el Comú d’Andorra la Vella ja no els va aprovar la llicència de terrassa per les obres planificades a The Cloud, tal com van explicar. “És un problema perquè l’obra hi serà dos anys i no és una cosa ràpida”, detallava Mendez.

Les tasques també perjudicaran l’Hotel Starc, perquè no podran fer servir la terrassa. A partir de l’abril l’afectació en aquest allotjament turístic encara serà més gran, atès que les obres afectaran una de les parets del pàrquing i alhora els turistes no podran accedir-hi per la porta de la recepció. “La tanca la faran a un metre de l’hotel i els clients hauran d’entrar pel restaurant”, va declarar Caspe. A conseqüència d’aquest conjunt d’afectacions, el dirigent de l’Starc va especificar que algunes de les habitacions més properes a les actuacions les deixaran inoperatives per no causar molèsties als allotjats. Fins i tot va admetre que estan estudiant tancar uns mesos per l’afectació que poden ocasionar les vibracions, els cops i els sorolls.

Tot plegat fa pensar als comerciants que hi haurà menys vendes. “Clar que baixaran, però és que a part baixaran els turistes, perquè això va en contra del turisme”, va asseverar Montilla. “De tenir una plaça plena de gent a tenir una tanca, segur que baixaran. Això durant les obres, després, un cop estigui fet l’edifici, suposo que ja canviarà”, va detallar Miró. “Si baixem de clientela, no només afectarà el local, sinó que també els treballadors, perquè poden reduir personal”, va precisar Méndez.

Un dels locals de la plaça va lamentar la manca de comunicació que els han facilitat des de l’administració comunal. “Es parlava que es faria alguna cosa, però ni sabíem quan començaria, ni les tanques a on anirien”, va relatar Vicky Marrugat, representant del grup de botigues de sabates Alex Boutique. “Hi ha molt poca comunicació per part del comú; hi hauria d’haver una persona que ens hauria d’informar o abans de començar les obres fer una reunió i explicar-ho, no s’informa el comerç de res”, va agregar Marrugat. Per la responsable de la sabateria, les compres també disminuiran, ja que “quan veus que en un lloc hi ha soroll i pols, no és agradable d’estar-hi. Perjudicarà, segur, i es veurà amb els resultats”, va concloure Marrugat.

tracking