Encamp

Encamp es planta i força Canillo a dur la concessió als tribunals

L’oposició frontal de Mas a modificar el contracte amb la concessionària aboca Alcobé a portar l’afer a la Batllia

Sessió del consell de comú d'Encamp d'ahir.COMÚ D'ENCAMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de comú d’Encamp va aprovar ahir a la tarda per unanimitat desestimar el recurs administratiu que el comú de Canillo va presentar el novembre del 2023 contra la concessió de les pistes d’esquí de Pas de la Casa i Grau Roig a Saetde. La corporació canillenca exigeix que els terrenys en disputa que el comú d’Encamp i Saetde van acordar incloure dins de la concessió en siguin exclosos. Encamp, per la seva part, recorda a Canillo que no s’hi farà res, en aquests terrenys, mentre la qüestió de la propietat no hagi estat resolta.

En qualsevol cas, la concessió tirarà endavant, va assegurar la cònsol major, Laura Mas, en la roda de premsa posterior al ple. “La concessió no perilla en absolut. Estem tranquils perquè hem fet el correcte”, va afirmar Mas. La mandatària va confirmar que el comú i Saetde signaran el contracte de concessió en les properes setmanes.

Per la seva part, la consellera d’Avancem, Marta Pujol, va afirmar que el grup de la minoria votaria a favor de desestimar el recurs “per lleialtat institucional” i per “defensar els interessos de la parròquia”. Pujol, a més, va demanar que s’intensifiquin els contactes entre administracions per evitar que les disputes es judicialitzin. “Demano que es faci un esforç de diàleg amb el comú de Canillo per resoldre aquesta disputa”, va recalcar.

La nova concessió a Saetde del domini esquiable encampadà envaeix dos terrenys en disputa amb Canillo. El primer terreny, el més extens de tots tres, se situa al pic del Maià, en una zona on, cada estiu, va a péixer la vacada de Canillo. El comú encapçalat per Jordi Alcobé sosté que pot defensar les seves reclamacions territorials en aquesta zona amb fotografies de les creus de terme i altres documents avalats per actes notarials. Si no hi hagués acord entre corporacions sobre la propietat d’aquestes terres, l’afer, com és habitual en aquests casos, només podria resoldre’s als jutjats. De fet, l’oposició frontal d’Encamp al recurs aboca Canillo a denunciar els fets a la Batllia.

El segon terreny en disputa, més petit, queda prop del riu de Massat. La qüestió de la propietat d’aquesta parcel·la ha motivat diversos litigis entre els comuns de Canillo i Encamp els últims 20 anys. El conflicte va culminar el març del 2022, quan va acabar la instrucció judicial del cas. La sentència encara no s’ha fet pública. “Esperem que s’emeti sentència ben aviat”, va afirmar Mas.

L’últim terreny, situat a la zona del pla de les Pedres, és propietat del comú d’Encamp arran de la sentència de Concòrdia del 2000. Tot i això, el comú de Canillo considera que l’espai ocupat pel telecadira del pla de les Pedres i la seva zona esquiable, actualment gestionats per Ensisa, també hauria de quedar fora de la concessió.

En els últims 25 anys s’han signat diversos acords entre els dos comuns i les societats explotadores que reconeixen la necessitat de mantenir la connexió. Mas, per la seva part, va recordar que hi ha una sentència judicial que obliga Ensisa a pagar “un preu just” a Encamp per l’ocupació de terreny comunal. “És una qüestió que hauríem de resoldre aviat”, va apuntar la cònsol.

tracking