Ordino

El comú veu més incivisme d'amos de gossos i vigilarà zones crítiques

Onze mesos després de l’impuls de la normativa per identificar amb l’ADN excrements ‘abandonats’ s’han imposat set multes

Agents ordinencs recollint una mostra.COMÚ ORDINO

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Ordino va impulsar farà aviat un any la regulació que permet identificar propietaris de gossos que no recullen els excrements dels animals a través de l’ADN de les tifes recollides. El balanç d’aquests primers onze mesos de funcionament són set sancions, i ahir la corporació va anunciar que els agents de circulació i de medi ambient intensificaran la vigilància després d’haver detectat “un relaxament” de l’obligació de recollir les deixalles.

Segons va informar la corporació, les localitzacions prioritàries d’aquesta nova campanya seran el camí ral d’Ordino i els prats de cultiu pròxims, que és on s’ha detectat una major problemàtica. Des del comú es recorda que la no retirada immediata de les deposicions dels animals suposa una sanció de 150 euros per infracció lleu, i en el cas de l’accés dels animals a tota mena de cultius agrícoles, es tracta d’una infracció greu, amb una sanció que pot arribar fins a 360 euros. Així està estipulat a l’ordinació sobre la tinença d’animals de companyia.

A hores d’ara el procés de genotipatge d’animals necessari per a la seva identificació se situa en el 56% del total d’inscrits al Registre d’animals de companyia (RAC) de la parròquia. La proporció és de les més elevades d’entre les sis parròquies que participen en el sistema (Escaldes va quedar fora des de l’inici). La recollida de les mostres de femta –que duen a terme els agents de circulació després d’haver estar formats per a aquesta funció– permet fer l’analítica d’ADN en un laboratori i encreuar les dades amb el cens caní. El balanç de sancions pràcticament no s’ha mogut des que es va informar de l’anterior, el juny passat, quan ja s’havien sancionat sis propietaris.

No totes les mostres són adequades per dur al laboratori. Per exemple, el mes de juny la corporació va indicar que les sis multes eren fruit de la recollida de 22 mostres de femta, però se’n van acabar analitzant 16 i d’aquestes sis són les que es van identificar amb el registre d’ADN. La corporació també va recordar que són objecte de sanció que l’animal no estigui registrat al cens caní i que no hagi passat pel procés de genotipatge, que és el que permet que se’l pugui localitzar amb la mostra genètica.

Les corporacions van subvencionar durant uns mesos el procés de genotipatge un cop van decidir-se a implantar un sistema amb el qual volien acabar amb la problemàtica de la brutícia a la via pública. El sistema va ser molt controvertit pels dubtes que plantejava que fos realment eficaç no només pel fet que tots els animals havien d’estar degudament registrats, també perquè si s’ha produït qualsevol alteració amb la femta (que algú l’hagi trepitjat, per exemple) automàticament la invalida per a l’anàlisi. El comú d’Ordino va manifestar a través del comunicat en què advertia que “vol acabar amb l’actitud incívica d’alguns propietaris” que “es continuarà amb el mateix sistema” d’anàlisi de l’ADN caní.

tracking