Sant Julià de Lòria

La passarel·la d'accés al colomer de Rocafort no es farà pel preu excessiu

Els treballs per instal·lar la plataforma que havia de connectar la plaça Rocacorba amb l’edificació pujaven a 400.000 euros

El colomer de Rocafort.SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria no construirà la plataforma sobre el riu Valira que havia d’enllaçar la plaça Rocacorba amb el colomer de Rocafort. “No volem invertir 400.000 euros del pressupost comunal en aquesta passarel·la”, va afirmar ahir en declaracions al Diari el cònsol major, Cerni Cairat. Aquest era, en efecte, el cost de la construcció i instal·lació de la infraestructura, un projecte impulsat en l’anterior mandat i que l’actual majoria no considera prioritari per a la parròquia. És per aquesta raó que el comú ha decidit declarar desert el concurs publicat al BOPA el passat 23 d’octubre relatiu a la contractació d’un tècnic per a la realització del projecte i direcció d’obra.

El projecte ara descartat es remunta al desembre del 2022. Aleshores la corporació laurediana, encapçalada per Josep Majoral, i el Govern van signar un conveni en què s’acordava, entre altres coses, que l’executiu restauraria el colomer de Rocafort i el comú, per la seva part, construiria una passarel·la sobre el riu per facilitar-hi l’accés dels vianants. Cairat va remarcar que la decisió del comú no compromet en cap cas el conveni, que té com a objectiu principal la rehabilitació del colomer.

La passarel·la havia d’enllaçar l’edificació amb la plaça Rocacorba, un projecte impulsat en el darrer mandat amb què el cònsol major no ha estat mai d’acord. “Ja ens hi vam gastar 1,5 milions d’euros, en la plaça. Ara pensem que no és prioritari gastar-nos-en 400.000 més per construir la plataforma”, va assenyalar Cairat. Encara ho és menys, va afegir el cònsol major, si avui ja pot accedir-se al colomer des de l’altra riba del Valira. Tot i això, el mandatari va matisar que la qüestió de l’accés a l’edificació s’haurà d’acabar d’estudiar en els propers mesos en col·laboració amb Patrimoni Cultural, el departament de Govern responsable, entre altres coses, del projecte de reconstrucció dels colomers que hi ha arreu del país.

Els treballs de restauració del colomer de Rocafort havien de començar la primavera de l’any passat, segons va anunciar el desembre del 2022 l’aleshores ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, en la roda de premsa posterior a l’acte de signatura del conveni. Les obres encara no s’han posat en marxa. Riva ja va puntualitzar llavors que els treballs potser haurien d’ajornar-se arran de la dificultat per trobar empreses especialitzades en tècniques de construcció tradicionals. L’any passat l’executiu va destinar una primera partida per finançar la redacció del projecte de rehabilitació, un document que haurà de determinar el cost final de reconstruir el colomer.

L’estructura del colomer de Rocafort està molt deteriorada per les inclemències del temps després de dècades d’abandonament. De fet, no conserva la coberta. Tot i que antigament va ser propietat de casa Huguet, avui és de titularitat comunal. Anys enrere hi havia hagut una passarel·la per travessar el riu.

UNA EDIFICACIÓ HABITUAL ARREU DEL PAÍS

El colomer de Rocafort és un exemple representatiu del tipus de colomer habitual en el passat a les cases pairals andorranes. El projecte de restauració de les edificacions d’aquesta mena, impulsat pel departament de Patrimoni Cultural, vol donar a conèixer als ciutadans un dels elements patrimonials més rellevants de la història de la vida quotidiana i de l’activitat econòmica del Principat en els segles precedents. Antigament, la cria de coloms permetia a les cases de disposar d’una font de proteïna animal a l’abast. Els coloms també eren ensinistrats per enviar missatges.

tracking