reportatge

“Una funerària” a Ordino

Cucut i Rufona protagonitzen la satira dels Contrabandistes que enguany ha picat l’ullet al nou pla d’urbanisme i al despoblament rural arran de negocis ordinencs que han tancat.

Un moment de la celebració dels Contrabandistes d'Ordino.@ORDINOESVIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plaça Major d’Ordino es va omplir un any més de gom a gom per presenciar l’emblemàtica representació dels Contrabandistes. Enguany, la mostra tradicional en clau d’humor va girar al voltant de dos personatges reconeguts de l’esfera política ordinenca, en Cucut i la Rufona, que han picat l’ullet al conseller d’Units per Ordino, Enric Dolsa, i a la cònsol major comú d’Ordino, Maria del Mar Coma.

L’exhibició –que s’emmarca entre els actes del Carnestoltes de la localitat– va comptar amb una trentena de participants de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino, que van furgar fins al moll de l’os en el panorama polític actual de la parròquia fent sàtira del nou pla d’urbanisme, el despoblament rural que viu el poble a causa del tancament recent d’alguns establiments d’oci com els bars Conxita i Quim i el canvi climàtic, fent èmfasi en l’excés de netedat per part dels membres de la brigada a l’hora de retirar la suposada “neu” inexistent en els carrers de la localitat.

La primera trama dels Contrabandistes va fer èmfasi en les ganes del conseller Dolsa de ser escollit cònsol, però en el seu cas escenifiquen un consolat que no acaba d’arribar mai, ja que fa tres mandats que s’hi presenta i mai acaba veient èxit, només l’esgarrapa. En el segon acte de la peça, la sàtira conquista l’arribada de la Rufona al consolat, fent referència a Coma, i, amb l’entrada de dues inversores russes a la localitat, fan paròdia de l’estat actual per edificar a Ordino a causa del nou pla d’urbanisme, que no permet edificar enlloc. Així doncs, les inversores plantegen la brillant idea de construir una funerària al bell mig de la plaça Major, l’únic negoci que veuen viable.

Els esperats contrabandistes arriben a la tercera escena, on són percebuts com dos estafadors, com a trama particular de la peça, i l’acte avança al ritme de la música de la Coral Casamanya i el Ball de la Justícia, interpretat per l’Esbart Valls del Nord. L’acte clou amb una cançó interpretada pels contrabandistes, que enguany han versionat Tobogan del grup valencià Zoo, anomenant-la El Consolat. En la tornada trobem frases com: “Un consolat, ja té el consolat. Ai la Rufona que vint anys ha trigat! Un consolat, doneu-li un consolat al pobre Dolsa, diners no donen la felicitat”, fent humor satíric amb les realitats polítiques dels dos personatges.

La peça clou amb l’esperat judici, que pretén jutjar els contrabandistes per la il·legalitat de no portar els documents d’identitat, però en aquest cas és un judici dolç que acaba amb un bon caldo calent!

La mostra dels Contrabandistes és autèntica a la localitat, ja que l’any 1992 es va deixar de celebrar i el 2017 es va recuperar. L’organització mostra una voluntat positiva per donar continuïtat a la representació i brinda pel relleu intergeneracional que tenen ara mateix, perquè com bé explica el president de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino, Albert Roig, “abans costava animar els joves a actuar i ara hi són”. Els assajos per escenificar la peça van començar després de celebrar els Reis a la localitat i Roig reivindica la presència del teixit cultural de les parròquies del país, fent referència a una altra mostra satírica com el Ball de l’Ossa d’Encamp, que també s’escenifica per Carnaval.

MÉS CARNESTOLTES

D’altra banda, el Carnestoltes no va acabar ahir, sinó que clourà demà amb la lectura del testament a la plaça Major a partir de les set de la tarda, la tradicional crema del ninot i la popular sardinada: “Veniu, perquè la lectura del testament també està feta amb un to polític i val la pena”, anima Roig.

Membres de l'Associació de Cultura Popular d'Ordino.

tracking