SITUACIÓ TRANQUIL·LA A LA FRONTERA

Normalitat total al Pas, superat el bloqueig dels pagesos francesos

Comerços i hostaleria experimenten un dissabte sense afectacions previstes i aprofiten les vacances de Carnaval dels veïns del nord

Un comerç del Pas de la Casa.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La incertesa apareixia de nou al Pas de la Casa quan dijous a la nit els agricultors francesos amenaçaven de tornar a col·lapsar la frontera al Principat en el marc de la revolta pagesa que s’està expandint per tot Europa. Res més lluny de la realitat. La contundent resposta de la prefectura dels Pirineus Orientals de divendres ha donat pas a un cap de setmana absolutament normal als comerços del Pas de la Casa.

En línies generals, les xifres a l’hostaleria així ho mostren. L’ocupació turística supera el 95% aquest cap de setmana i, a més, sense cancel·lacions ni afectacions previstes. L’hotel Truites és el que més neda en l’abundància, ja que tenen totes les habitacions ocupades i mantenen el 100%, amb especial pes dels clients francesos, que suposen més de la meitat dels allotjats. L’hotel Caribou es mantenen “bastant plens”, vorejant entre el 95% i el 97%, un fet que suposa un augment respecte als dies entre setmana, en què mai baixen del 85%. Aquí també el turista gal comporta la major part de l’ocupació, que se situa en el 50%.

Des del Caribou expliquen al Diari que no va haver-hi cap cancel·lació per part dels clients francesos, però que els va costar arribar una mica més del previst pels talls i que, alguns, van haver de baixar fins a Espanya i travessar per la frontera del riu Runer. També per sobre del 90%, al voltant del 92%, l’hotel Sporting ha tingut turistes gals que van arribar ahir al matí i que ocupen un 30% de la capacitat de l’hotel. El mateix pes que a l’hotel Pic Maià, on la xifra aquest cap de setmana oscil·la entre el 65% i el 70%, un augment considerable perquè la seva rutina és per sota del 50%.

El cas més rellevant és el de l’hotel Kandahar, ja que són “totalment dependents” dels veïns del nord. El motiu és que l’ocupació íntegra de l’establiment aquest cap de setmana és de turistes francesos. “Aprofitem les vacances de Carnaval de França perquè, si hi hagués hagut talls, no hauríem tingut cap client”, expliquen des del Kandahar, que tenen una previsió del 90% per a aquest cap de setmana. Gasopas, l’estació de servei de referència de la parròquia, també va viure amb normalitat la jornada i molts habitants francesos, com cada cap de setmana, van parar a proveir-se de combustible.

20 DIES CONVULSOS

El primer bloqueig a la frontera gal·la per part dels agricultors francesos es va produir el cap de setmana del 27 i 28 de gener. Des de Gasopas es va calcular que les vendes aquell cap de setmana van caure un 70%, i el president de l’associació dels comerciants del Pas, Òscar Ramon, va assegurar que “els sectors més afectats han estat, sens dubte, els supermercats, els comerços i la restauració de la zona”. Ramon també va matisar que els negocis amb menys afectacions van ser els de la zona de les pistes, “perquè tenen un tipus de clients que puja per tota la setmana”.

A mitjan setmana següent, els pagesos ja amenaçaven de tornar per al cap de setmana del 3 i 4 de febrer si el Govern francès no complia amb les seves exigències i des dels comerços del Pas ja s’esperava el pitjor. Els treballadors del sector primari, que tenien previst bloquejar amb tractors des de divendres 2 fins diumenge 4, van acabar ajornant-ho i, finalment, van decidir aixecar els talls previstos. El cap de setmana passat no va haver-hi cap fet excepcional i aquest els pagesos tenien la intenció de tornar a la carretera, però no els va ser possible.

tracking