sequera
El director general de Capesa preveu una primavera amb “problemes” d'aigua si no plou
El director general de Capesa alerta que la sequera també afecta el Principat i reclama més voluntat política per trobar-hi solucions
“Andorra no és una illa, encara que sovint vulguem creure que sí”. Eduard López Mirmi, el director general de Capesa, la societat que gestiona el subministrament d’aigua potable a Escaldes-Engordany, assegura que, si no plou en els propers mesos, hi haurà “problemes” hídrics a la primavera. “La sequera és més greu en alguns punts de Catalunya, però també afecta l’Arieja i tota la zona dels Pirineus Orientals. I Andorra no n’és una excepció”, alerta.
“La neu de les muntanyes”, afirma Mirmi, “és turisme i esport. Tothom sap que és bona per a l’economia. Tot i això, sovint oblidem que és el dipòsit d’aigua més important del país. Si neva a l’hivern, tindrem aigua a la primavera. El problema és que ara tenim el dipòsit buit perquè les precipitacions han estat escasses”. Les condicions de sequera, apunta el director general de Capesa, han reduït el cabal de les captacions respecte d’anys anteriors.
A Escaldes-Engordany el volum d’aigua que baixa de la conca del Madriu per desembocar al Valira d’Orient “està baixant d’una forma bastant alarmant”, segons Mirmi. La xarxa d’aigua potable de la parròquia, amb una producció diària d’uns 3.800 metres cúbics, s’alimenta de la captació de Capesa al Madriu. Tot i que la vall és “molt agraïda hidrològicament”, la xarxa escaldenca també “podria tenir problemes” a la primavera “si la meteorologia actual es manté”.
La sequera forçarà els gestors de les xarxes a prendre mesures excepcionals en els propers mesos per reduir el consum d’aigua? Mirmi no té “una bola de vidre”. Tot i això, recorda que a Espanya ja s’han decretat solucions d’urgència com prohibir omplir piscines, reduir la pressió de la xarxa i, fins i tot, tallar el subministrament de manera puntual. “Si produeixes 100 i la demanda és de 200, el tall es farà sol”, sentencia.
Mirmi reclama als polítics i al conjunt de la societat que es posi el problema de la manca d’aigua al centre del debat públic. El director general de Capesa va demanar fa unes setmanes de tractar la qüestió amb responsables del comú d’Escaldes-Engordany i del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. “No n’he tingut cap retorn de moment. Potser és que soc un exagerat i un pessimista. Però el que he de fer com a gestor és anticipar-me als problemes i mirar de posar-hi solució”, explica.
La tardor de l’any passat el comú de la Massana va prohibir el rec amb aigua de la xarxa pública arran de les altes temperatures i l’allargament de la sequera, que van afectar greument les reserves del dipòsit de Grau Roig. La corporació, a més, va redactar un pla per aplicar en cas que el dipòsit arribés a un percentatge incapaç de garantir el subministrament. Alhora, el comú va revisar els consums excessius dels privats per detectar possibles fuites, va tancar les fonts i va regar els parcs només amb aigua del freàtic. Les mesures van aixecar-se al cap d’una setmana gràcies a les pluges.
LA CONNEXIÓ ENCARA HAURÀ D'ESPERAR
La connexió de les xarxes d’aigua d’Escaldes-Engordany i d’Andorra la Vella serà útil si mai hi ha problemes de subministrament en una parròquia, però no serà una solució en cas de sequera arreu del país. El projecte va plantejar-se l’any passat, sobretot arran de les eleccions comunals, i va tractar-se en trobades entre tècnics, però els cònsols de les dues parròquies encara no s’han reunit per començar a definir el projecte. “No se n’ha parlat més. Això no vol dir que s’hagi descartat. Em consta que properament hi haurà reunions sobre el projecte”, assegura Mirmi.